Comuna în care se dau gratis case pentru familiile cu mulți copii. Edilul vrea să repopuleze satele

Comuna în care se dau gratis case pentru familiile cu mulți copii. Edilul vrea să repopuleze satele

Un primar de comună din județul Botoșani a găsit o soluție inedită pentru a-și repopula localitatea: cumpără case abandonate și le dă gratuit tinerilor cu mulți copii. Prima casă a fost deja cumpărată și dată unei familii cu copii, scrie ziarul Adevărul.ro.

Comuna Drăgușeni se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani și are în jur de 2.300 de locuitori. Ca majoritatea comunelor din nordul Moldovei, satele suferă din cauza depopulării. Populația este îmbătrânită, iar mulți tineri preferă să plece la muncă în străinătate. În plus, sunt și multe familii nevoiașe care nu-și permit o locuință. Pentru a spori natalitatea, dar și numărul de locuitori ai comunei, autoritățile locale din Drăgușeni au decis să ofere, gratuit, case familiilor de tineri cu mulți copii.

„Prea multe case de izbeliște, prea mulți tineri fără casă”

Din cauza depopulării, multe case din satele comunei Drăgușeni rămân abandonate. După moartea bătrânilor, moștenitorii, plecați fie prin țară, fie în străinătate le lasă în paragină. Primarul din Drăgușeni, Eugen Nechita, spune că s-a gândit să valorifice toate aceste case abandonate și în același timp să găsească o metodă de a repopula comuna.

„Prea multe case de izbeliște, prea mulți tineri fără casă. Sunt familii de tineri care stau cu părinții, cu mulți copii. Am decis să rezolvăm această problemă socială, cumpărând aceste case, le transformăm în case sociale și le oferim acestor familii”, spune Eugen Nechita.

Practic, Primăria caută proprietarii și se oferă să le cumpere casele. Achiziția se face din bugetul local, mai ales că este vorba despre case țărănești, cu costuri mici. Edilul spune că pe viitor vrea să cumpere toate casele abandonate, tocmai pentru a scăpa de ruinele care ar strica imagina satelor. Deocamdată, în viitorul apropiat target-ul pus de Primărie este de 16 case achiziționate. Prima casă a fost deja cumpărată și dată în folosință.

„Am cumpărat prima casă de acest fel și am oferit-o unei familii cu copii”, spune primarul.

Case igienizate și cu reparații minime

Casele cumpărate sunt igienizate și reparate, cu ajutorul muncitorilor din primărie, atât cât să devină locuibile și funcționale. Restul de modificări și îmbunătățiri rămâne în sarcina celor care se mută în aceste case. Momentan prima familie s-a mutat într-o casă cumpărată în satul Podriga, din comuna Drăgușeni.

„Ne era greu așa, fără casă. Acum avem și noi un loc fără să stăm cu teama că trebuie să ne mutăm, dacă ies discuții”, spune săteanca mutată în locuința primită.

Repopulare la Concești

Un proiect asemănător a fost aplicat și în comuna Concești, în nordul județului Botoșani, unde autoritățile locale se confruntau cu o depopulare masivă. Așa că în anul 2019 au luat decizia de a cumpăra casele abandonate, cu moștenitori plecați. Le-au refăcut pentru a deveni locuibile și le-au oferit tuturor familiilor cu copii care erau dispuse să vină în comună.

Așa au ajuns la Concești familii din Iași, Hunedoara, Suceava sau Botoșani, toate cu minimum patru - cinci copii. Au fost achiziționate în jur de zece case, iar rezultatele nu au întârziat să apară, școala înregistrând un număr mare de elevi, fiind nevoie de o suplimentare cu două clase.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
31

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
157

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...