Comemorare religioasă la 38 de ani de la trecerea în neființă a botoșăneanului Mugur Călinescu (foto)

Având visuri de revoluție încă din anii '80, el a fost victima unui program intens de tortură inițiat de Securitate, care i-a cauzat moartea în scurt timp.

Comemorare religioasă la 38 de ani de la trecerea în neființă a botoșăneanului Mugur Călinescu (foto)

Sâmbătă, începând cu orele 12:00, la mormântul tânărului Mugur Călinescu din Cimitirul Pacea, a avut loc comemorarea religioasă a acestuia, la 38 de ani de la trecerea în neființă.

Mugur Călinescu, un adolescent în vârstă de 17 ani din Botoșani, a fost unul dintre cei mai influenți luptători împotriva regimului comunist din nordul Moldovei. Având visuri de revoluție încă din anii '80, el a fost victima unui program intens de tortură inițiat de Securitate, care i-a cauzat moartea în scurt timp.

În ciuda faptului că acționa singur, el a făcut tot ce i-a stat în putere. În noaptea de 12/13 septembrie 1981, s-a aventurat în zona Comitetului Județean al PCR și a marcat zidul clădirii cu mesajul: „VREM SINDICATE LIBERE! VREM HRANĂ! VREM LIBERTATEA CUVÂNTULUI, VREM LIBERTATE ȘI DREPTATE! VREM DEMOCRAȚIE! NE-AM SĂTURAT DE LIPSURI! VREM RESPECTAREA TUTUROR DREPTURILOR!“.

Chiar și când Securitatea a început să-l urmărească, el a reușit să scrie mesaje anticomuniste pe zidurile din Botoșani în noaptea următoare. În total, în acea toamnă a democrației, au apărut în oraș nu mai puțin de 24 de mesaje împotriva regimului comunist. Securitatea a intensificat acțiunile. Au fost anchetate 54 de persoane, au fost instruiți 83 de informatori, iar 21.000 de probe de scris au fost comparate. Băiatul a fost capturat în noaptea de 17/18 octombrie 1981, după ce zonele centrale din oraș au fost iluminate și securiștii au fost plasați în toate colțurile posibile.

Pentru Botoșani, Mugur Călinescu este și rămâne un simbol al libertății de gândire și exprimare, iar de comemorarea acestuia se îngrijește anual, din 2019, organizația Scut Botoșănean, sub patronajul platformei civice LIDER.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
48

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
73

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
74

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...