Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

 Autorităţile au anunţat cine se poate pensiona la limita de vârstă. Mii de români vor putea beneficia de această schimbare în legislaţie. Află dacă te numeri şi tu printre norocoşi.

Cine se va putea pensiona mai devreme în 2021

Schimbare în legislaţia Pensiilor 2021. Autorităţile au anunţat că mii de români se pot pensiona la limita de vârstă în acest an. Este vorba despre cei care se încadrează în categoria pensiilor de serviciu anticipate, aşa cum stabileşte Legea nr. 223/2015. Militarii şi poliţiştii născuți între iulie 1963 și martie 1964 care îndeplinesc următoarele condiţii vor putea astfel ieşi la pensie cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Cei care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și cei care au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu își pot depune dosarele de pensionare.

“Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenţa lege”, stabilește actul normativ.

În ceea ce priveşte pensia anticipată parţial, aceasta poate fi primită de către poliţiştii, militarii, dar și funcționarii din penitenciare care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani. Din aceştia, zece trebuie să reprezinte vechime în serviciu. Un alt lucru important de precizat este faptul că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani, ceea ce înseamnă că poliţiştii şi militarii nu au cum să iasă la pensie înainte să împlinească 45 de ani.

Ce alte categorii pot ieşi mai devreme la pensie

Conform Legii nr. 5/2021, personalul profesionist operativ de intervenţie (medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani) va putea ieşi la minimum 57 de ani la pensie dacă va îndeplini anumite condiţii. Printre acestea se numără obligativitatea de a avea un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, dintre care 20 ca personal profesionist operativ.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O spadă care datează din secolul XVI, descoperită la Stâncești

astăzi, 20:38
217

O spadă despre care există indicii că ar data din secolul al XVI-lea a fost descoperită pe raza localităţii Stânceşti din judeţul Botoşani, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul ...

Un bebeluș în vârstă de doar trei zile, diagnosticat cu Covid-19

astăzi, 19:10
279

Un bebeluş de trei zile, născut prematur, a fost diagnosticat cu Covid imediat după naştere.Mama copilului a venit la maternitate cu dureri cauzate de naştere, pe data de 5 martie, deşi sarc...

Etapa 27: Tot mai multe calcule pentru Play-Off. FC Botoșani condamnată să învingă în meciurile care urmează

astăzi, 15:09
387

A mai trecut o etapă, iar echipele încep să calculeze scenariile în care se vor califica. Ultimele 4 etape aduc o luptă în 6 pentru 3 locuri, după ce granzii FCSB, CFR și Craiov...