Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

Cine se poate pensiona la limită de vârstă în 2021

 Autorităţile au anunţat cine se poate pensiona la limita de vârstă. Mii de români vor putea beneficia de această schimbare în legislaţie. Află dacă te numeri şi tu printre norocoşi.

Cine se va putea pensiona mai devreme în 2021

Schimbare în legislaţia Pensiilor 2021. Autorităţile au anunţat că mii de români se pot pensiona la limita de vârstă în acest an. Este vorba despre cei care se încadrează în categoria pensiilor de serviciu anticipate, aşa cum stabileşte Legea nr. 223/2015. Militarii şi poliţiştii născuți între iulie 1963 și martie 1964 care îndeplinesc următoarele condiţii vor putea astfel ieşi la pensie cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Cei care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și cei care au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu își pot depune dosarele de pensionare.

“Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenţa lege”, stabilește actul normativ.

În ceea ce priveşte pensia anticipată parţial, aceasta poate fi primită de către poliţiştii, militarii, dar și funcționarii din penitenciare care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani. Din aceştia, zece trebuie să reprezinte vechime în serviciu. Un alt lucru important de precizat este faptul că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani, ceea ce înseamnă că poliţiştii şi militarii nu au cum să iasă la pensie înainte să împlinească 45 de ani.

Ce alte categorii pot ieşi mai devreme la pensie

Conform Legii nr. 5/2021, personalul profesionist operativ de intervenţie (medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani) va putea ieşi la minimum 57 de ani la pensie dacă va îndeplini anumite condiţii. Printre acestea se numără obligativitatea de a avea un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, dintre care 20 ca personal profesionist operativ.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
115

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
83

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
252

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...