Ce găsesc românii în străinătate și lipsește în România? ”Lumea e mai empatică, mai civilizată, reguli există și se respectă”

Fie că pleacă în vacanță, fie că lucrează sau sunt stabiliți în străinătate, românii duc dorul anumitor lucruri „de acasă“. Însă mulți dintre cei care „gustă“ străinătatea ar vrea să regăsească și în România anumite lucruri. 

Ce găsesc românii în străinătate și lipsește în România? ”Lumea e mai empatică, mai civilizată, reguli există și se respectă”

   Foto: digi24.ro

„Ce anume vă place în străinătate și nu găsiți sau nu vă place în România?“ este întrebarea care a stârnit discuții în mediul online. Răspunsurile date, atât de români plecați în străinătate, cât și de străini mutați în România, sunt dintre cele mai diverse.

Iată ce cred românii:

„Oameni care se respectă, civilizați, nivel de trai ridicat“, spune un român. Același lucru este confirmat și de un alt respondent la discuție: „Nu mai suport lipsa completă de respect pentru cei din jur. Era o perioadă când speram că tinerii vor crește și va dispărea problema asta, dar realizez pe zi ce trece că sunt absolut identici (deh, cineva i-a și crescut). În fiecare concediu realizez că problema nu se ameliorează deloc, ba devine din ce în ce mai rău“.


”Toți își văd de apartamentul lor unde îl fac ultra modern și lux, dar blocul cade jos și putrezește”

„În România nu există comunitate. Toți își văd de apartamentul lor unde îl fac ultra modern și lux, dar blocul cade jos și putrezește, gunoaie în față, mașini una peste alta. Aceeași treabă și cu case, toți stau în ograda lor și nu se gândesc la alții“, este de părere Kraken. Altcineva apreciază că solidaritatea este ceea ce ne lipsește: „În România individualismul a ajuns la un nivel mult prea mare și este parte din problema politicii românești“.

Ce găsesc românii în străinătate și nu este și în România? Educația, relatează stiridiaspora.ro.

„Educația. Și tot ce curge din ea: civilizație, respect, bunăstare, comunitate...“, crede utilizatorul Kozo. „Cultură. Dacă mergi în străinătate și întrebi care sunt operele lui Verdi, o să-ți numească cel puțin 7. În România, o să știe cel puțin 70 manele“, completează un alt român. „Trenuri curate, rapide, din oră în oră sau chiar mai frecvente, pe toate rutele importante și turistice (în Elveția, Italia, Germania, Austria, Spania, Franța)“, spune altcineva.

„Când plec în vacanțe și ajung în țări cu apă caldă și văd trotuare libere cât vezi cu ochii, fără mașini parcate pe ele, parcă simt că nu este adevărat. Numai chestia asta mi se pare că e o schimbare enormă și denotă o mulțime de alte lucruri: că lumea e mai empatică, mai civilizată, că reguli există și se respectă. Apoi mă întorc în Românica și de la aeroport sunt deja mașini parcate pe spațiul verde, pe trotuar“, apreciază un alt comentator.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
113

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
462

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
177

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...