Cameră de Audieri adaptată copiilor victime ale unor infracțiuni, inaugurată la DGASPC Botoșani (video)

Astăzi, 20 iunie, la Serviciul de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani, a fost inaugurată o Cameră de Audieri, adaptată copiilor victime ale infracțiunilor.

Camera de Audieri a fost realizată în parteneriat cu Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social din Bucovina, prin intermediul proiectului „ReACT – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție penală”.

Programul este finanțat de Active Citizens Fund România de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și vizează crearea unui mediu adecvat și prietenos de audiere a minorilor în sistemul de justiție prin care să se prevină revictimizarea acestora și să le fie respectate drepturile. Valoarea proiectului se ridică la suma de 15.000 de euro.

„Am încercat prin acest proiect să realizăm lucrurile pe care le considerăm noi necesare în cadrul atât legislativ, cât și în ceea ce privește apărarea copilului. Aceste camere de audieri au fost realizate în Suceava și Botoșani. Ceea ce vedeți aici este rezultatul muncii de trei luni. Nu a luat atât de mult amenajarea, cât a luat așteptarea echipamentului necesar. Doresc să fie folosit la maxim, dar nu doar de DGASPC, ci și de către toate instituțiile care ar trebui să o folosească. De toate Birourile de Poliție care se ocupă de astfel de fapte, Parchetele și inclusiv judecătorii”, a declarat Claudia Cerasela Bănică, secretar de stat în cadrul Consiliului pentru Combaterea Discriminării și fost reprezentant al Centrului de Advocacy și Drepturile Omului.

Camerele de Audieri sunt destinate copiilor victime ale infracțiunilor și sunt realizate în așa fel încât ei să nu se simtă priviți. În comparație cu o cameră obișnuită de audiere, aceasta este dotată cu tehnologie audio-video de ultimă generație, disimulată discret într-un decor prietenos cu minorii.

„Noi am realizat la instanțe și la parchet astfel de camere, dar noi considerăm că aici este locul unei astfel de camere. Copiii n-ar trebui să meargă într-un loc în care se află și cei care au comis faptele pentru care sunt audiați. Copiii ar trebui să meargă într-un mediu luminos, prietenos, cald, unde ei să se simtă în siguranță și să poată vorbi despre lucruri foarte serioase. Camerele sunt destinate unor situații grave, în care nu ne dorim să găsim copii, dar dacă e să se întâmple aceste lucruri, să aibă loc aceste proceduri, pentru a nu fi traumatizați, să nu fie afectați de procedura în sine, ei au nevoie de astfel de camere”, a declarat Alexandru Gulei, director executiv al Asociației „Alternative Sociale”.

Numărul infracțiunilor în care sunt implicați copiii este în creștere de la an la an. De aceea, colaboratorii proiectului spun că deși își doresc ca această cameră să fie cât mai puțin folosită, acest lucru este aproape imposibil.

„Trendul ascendent al infracționalității în care sunt implicați minorii ne descurajează să sperăm la faptul că aceste camere nu ar putea fi folosite. Este vorba despre un domeniu infracțional sensibil atât din punct de vedere al probatoriului, mai ales din acest punct de vedere și orice sprijin de acest gen care ajută victimele unor infracțiuni să se deschidă, să coopereze cu organele judiciare, este binevenit. Dumneavoastră, psihologii, știți asta mult mai bine decât mine, eu doar îl constat. Foarte mulți abuzatori, actuali abuzatori, sunt foste victime. Și să reușim măcar să împiedicăm ca actualele victime să nu devină, la rândul lor, abuzatori”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

La nivelul țării sunt în jur de 30 de astfel de camere, însă nu toate sunt la fel de performante. Adriana Săftoiu, politician, jurnalist și fost deputat PNL, a precizat că statul român nu este dispus să „recunoască faptul că se confruntă cu un fenomen care așază România, de peste șapte ani, pe locul întâi în Uniunea Europeană ca țară sursă pentru traficul de persoane.”

„(...) Aceste camere de ascultare, cum zic eu, pentru că pe acești copii care sunt deja traumatizați, nu îi audiem în aceste camere, ci îi ascultăm pentru a diminua retraumatizarea lor. Avem nevoie de ele și sunt în jur de 30 de camere în toată țara și un singur Tribunal al Familiei, la Brașov. Eu am fost foarte încântată când Cerasela a venit spre mine și datorită acelei comisii care a funcționat în Parlament, în urma căruia noi am făcut acele audieri cu un raport. Se întâmplă lucruri, dar foarte lent”, a precizat Adriana Săftoiu, jurnalist, politician și fost deputat PNL.

„Apreciem în mod deosebit maniera profesionistă în care a fost abordată această problematică. Eu îmi doresc să investigăm toate suspiciunile și să nu se confirme nimic. Să nu lăsăm cazuri neinvestigate, să nu trecem cu vederea, să antrenăm în această activitate toate UAT-urile prin reprezentanții care îi au pe asistență socială pentru a sesiza orice faptă. Colaborăm prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, unde avem procuror specializat în acest domeniu, prin lucrătorii noștri care au abilitățile necesare pentru a investiga un astfel de caz, pentru că sunt niște infracțiuni care se petrec în liniște, fără martori, fără nimic”, a precizat și Ioan Aniței, adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean.

La eveniment au participat Doina Elena Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, alături de vicepreședintele CJ, Dorin Birta, reprezentanți ai DGASPC din Suceava, adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, Ioan Aniței, Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Iulian Anton, șeful Biroului de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IPJ Botoșani, Doina Nacu, directorul DGASPC Botoșani, medici, psihologici, aganajați ai instituției sociale și parteneri ai proiectului.

 

 

 

 

 

 



















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Un nou consilier va depune jurământul în plenul unei ședințe extraordinare la Botoșani!

astăzi, 09:15

Ședința extraordinară de pe 23 ianuarie se va desfășura prin mijloace electronice, de la ora 10:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt trei proiecte, printre care se află și depunerea jurăm...

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

Monday, 20 January 2025

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...