BOTOSANI - Dramele disponibilizatilor in cel mai sarac judet al Romaniei!

BOTOSANI - Dramele disponibilizatilor in cel mai sarac judet al Romaniei!

 MIHAI CHEBAC, ALATURI DE SOTIA LUI  

Criza economica atat de discutata la nivel mondial are, la nivel de Botosani, conotatii din ce in ce mai grave, sute de familii traindu-si, inainte de trecerea in 2009, dar si dupa, propriile tragedii. Dupa numeroasele disponibilizari din ultimele luni, 2009 aduce, doar in ianuarie, alte 800 de disponibilizari.

Dupa 36 de ani petrecuti in campul muncii, Mihai Chebac, la cei 54 de ani de viata, s-a trezit inainte de sarbatori fara un loc de munca. A fost disponibilizat in urma cu cateva saptamani de la societatea Lonfil, unde a lucrat 7 ani.

Mihai Chebac are doi copii, o sotie si cateva milioane de lei rate pe care le plateste lunar. Indemnizatia de somaj este de doar 460 de lei. Numai el stie cat de triste au aceste sarbatori.

“Cu un somaj de asta nu mai poti spune ca ai avut sarbatori. Am noroc de mama mea de la Ungureni, care ma mai ajuta cu bani. Dar e si ea pensionara si are venituri mici", marturiseste Mihai Chebac.

Nici sotia lui Mihai nu mai lucreaza de ceva timp, astfel ca veniturile lunare ale familiei Chebac se reduc la cei 460 de lei.

“La aceste sarbatori m-am bucurat doar ca am avut copiii langa mine", spune printre lacrimi si Mariana Chebac.

 
Fara speranta, nici salariat, nici pensionar!

Sarbatorile insa au trecut, iar greul pentru sotii Chebac abia acum incepe. Din indemnizatia de somaj ei trebuie sa plateasca utilitatile, ratele si sa isi ajute fiul, student in anul IV la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi.

“Daca va spun cam cat ar trebui sa scot lunar din buzunar nu va vine sa credeti. Cam 1000 de lei. Ieri am trimis baiatul la facultate cu 50 de lei, pentru ca nu am de unde sa ii dau mai mult", mai spune Mihai Chebac.

Bolnav si fara speranta, barbatul in varsta de 54 asteapta o minune.

“Trec prin cea mai critica perioada. Nu am nici varsta de pensionare si nici nu pot sa ma angajez. Cine ma angajeaza pe mine?", ofteaza Mihai Chebac.

Si-ar dori ca cei carora le-a acordat votul de incredere sa ii ajute pe cei aflati in situatia lui.

"M-am intalnit cu fosti colegi de ai mei care cersesc acum la poarta cimitirului. Atat de rau au ajuns", mai spune barbatul.

Nici bine nu a inceput noul an, ca deja isi cauta un alt loc de munca. Peste doar cateva luni, va pierde si indemnizatia de somaj.

 
Cei mai multi someri au lucrat in constructii

In situatia lui Mihai Chebac sunt alte cateva mii de botosaneni. Cei mai multi dintre acestia au lucrat in constructii sau comert. In ultima parte a anului 2008 aproape 1000 de oameni au ramas fara un loc de munca.

“Am pastrat doar oameni la finisaje. Din cei 126 de angajati, vom trimite in somaj 46 de oameni. Nu ne pare bine ca disponibilizam oameni, dar speram ca prin februarie sa ii aducem inapoi", a declarat directorul firmei Ascon, Constantin Zaharia.

Statul are intentia de a-i ajuta pe acesti oameni. Insa, avand in vedere numarul mare de disponibilizati si oferta extrem de mica de locuri de munca, este greu de crezut ca se va gasi o rezolvare.

"AJOFM Botosani va depune toate eforturile pentru identificarea unui loc de munca pentru cei care si-au pierdut serviciul in aceasta perioada, a declarat Iulia Cocris", director AJOFM Botosani.

 2009 NU PARE SA ADUCA CEVA MAI BUN!

Alaturi de SC Ascon, care a anuntat concedierea a 100 de angajati in ianuarie 2009, si alte societati botosanene din domeniul constructiilor au facut adrese catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, prin care anuntau disponibilizari importante la sfarsitul lunii ianuarie 2009.

Este vorba despre societatea General Top Com Srl, care a anuntat concedierea a 84 de salariati din totalul de 179, din cauza lipselor lucrarilor pe perioada sezonului rece. De asemenea, firma Top Design va renunta la toti cei 11 angajati, iar GTC Constructions va concedia 24 din cei 71 de angajati. Concedieri au mai anuntat si societatile Instal Con, cu 30 salariati, Tehno Gama, cu 15 salariati, si Simcro, cu 17 salariati.

Patronatele societatilor amintite au invocat lipsa comenzilor si restrangerea bugetelor ca urmare a efectelor crizei economice.


 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
98

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
103

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
151

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...