Botoșănenii care nu și-au făcut niciodată analizele medicale. ”Are grijă Doamne-Doamne și te mai păzește de boli!”

Mulți botoșăneni de la țară nu au călcat vreodată într-un laborator de analize, cu atât mai mult nu pentru diverse consultații preventive sau screening-uri. Majoritatea se bazează pe puterea divină și ajung la spital numai când nu mai pot de durere. În aceste condiții România este codașă la prevenție.

„La ce să mă duc dacă nu mă doare?”

Județul Botoșani este o zonă puternic ruralizată, cu probleme serioase privind asigurarea serviciilor medicale în mediul rural. Într-o mare de comune, există doar două secții exterioare ale Spitalului Județean „Mavromati”, la Darabani și Săveni. Ambele spitale au mari probleme de personal, iar majoritatea cazurilor care ajung la Săveni și Darabani sunt redirecționate imediat la Botoșani, adică la 40 și respectiv 70 de kilometri depărtare.

Sunt și comune care nu au medic de familie. În aceste condiții, educația sanitară este aproape o necunoscută, mai ales în zonele cele mai îndepărtate de centrele urbane. Majoritatea sătenilor nici măcar nu au auzit de prevenție medicală. Nu cunosc faptul că au dreptul la analize gratuite și care sunt beneficiile consultațiilor și controalelor medicale regulate. Mulți nu au făcut niciodată analize medicale.

„Eu nu am făcut niciodată analize. La ce să fac? La ce să mă duc dacă nu mă doare? Așa de aiurea?”, spune un sătean de aproximativ 70 de ani, din satul Burlești, comuna Unțeni. O vecină venită să încarce gălețile cu apă la o fântână din apropiere este de aceeași părere. „Nu am făcut analize. Nu am făcut niciodată. Nu mă duc că mă tem. Și în plus la ce mă ajută, dacă nu sunt bolnavă? Să bat așa drumul degeaba?”, spune femeia. Își aduce cu greu aminte că o caravană medicală i-ar fi făcut un test pentru depistarea tuberculozei. ”Atât!”, spune femeia.

Nea' Manole s-a retras la țară, după o viață petrecută la oraș. Acesta mărturisește că majoritatea sătenilor nu au auzit de prevenție și, evident, nu o practică. "Domnule, eu însumi mergeam rar la medic și, vorba aceea, am stat la oraș o viață. Aici, la țară, nu merg să se caute deloc. Și când îi doare ceva amână, poate trece. Și nici nu s-a străduit cineva să-i învețe, să le explice de ce este bine să mai faci niște analize”, spune botoșăneanul.

În plus, spun sătenii, rugăciunile sunt remediul universal. Se simt feriți de toate problemele de sănătate. De altfel, și atunci când durerile le dau târcoale, speranța e tot la Dumnezeu, în primul rând. „Fără Dumnezeu nu se poate nimic. Dacă te rogi, ai grijă la posturi, la comportament, are grijă Doamne Doamne și te mai păzește de boli”, adaugă o săteancă din Burlești.

Citește integral pe Adevărul…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare meteo! Cod Galben de vânt și ninsori!

astăzi, 09:42

Meteorologii au emis avertizare cod galben de vreme nefavorabilă în condiții specifice de iarnă. Interval de valabilitate: 22 noiembrie, ora 20 Fenomene vizate: intensificări ale vâ...

Actriță din Botoșani, protagonista unui nou serial de televiziune: ”Am rămas impresionată de cât de frumoși sunt oamenii!” (Foto)

astăzi, 09:16

Pasionată de echitaţie, dans contemporan, baschet şi yoga, tânăra artistă din Botoșani o va interpreta pe Ana Popa, o tânără determinată, deşteaptă şi plină de energie, o &ici...

Coșmarul multor elevi devine realitate: Toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”!

astăzi, 09:07

Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe,  indiferent de profilul ales, potrivi...