Botoșănenii care nu și-au făcut niciodată analizele medicale. ”Are grijă Doamne-Doamne și te mai păzește de boli!”

Mulți botoșăneni de la țară nu au călcat vreodată într-un laborator de analize, cu atât mai mult nu pentru diverse consultații preventive sau screening-uri. Majoritatea se bazează pe puterea divină și ajung la spital numai când nu mai pot de durere. În aceste condiții România este codașă la prevenție.

„La ce să mă duc dacă nu mă doare?”

Județul Botoșani este o zonă puternic ruralizată, cu probleme serioase privind asigurarea serviciilor medicale în mediul rural. Într-o mare de comune, există doar două secții exterioare ale Spitalului Județean „Mavromati”, la Darabani și Săveni. Ambele spitale au mari probleme de personal, iar majoritatea cazurilor care ajung la Săveni și Darabani sunt redirecționate imediat la Botoșani, adică la 40 și respectiv 70 de kilometri depărtare.

Sunt și comune care nu au medic de familie. În aceste condiții, educația sanitară este aproape o necunoscută, mai ales în zonele cele mai îndepărtate de centrele urbane. Majoritatea sătenilor nici măcar nu au auzit de prevenție medicală. Nu cunosc faptul că au dreptul la analize gratuite și care sunt beneficiile consultațiilor și controalelor medicale regulate. Mulți nu au făcut niciodată analize medicale.

„Eu nu am făcut niciodată analize. La ce să fac? La ce să mă duc dacă nu mă doare? Așa de aiurea?”, spune un sătean de aproximativ 70 de ani, din satul Burlești, comuna Unțeni. O vecină venită să încarce gălețile cu apă la o fântână din apropiere este de aceeași părere. „Nu am făcut analize. Nu am făcut niciodată. Nu mă duc că mă tem. Și în plus la ce mă ajută, dacă nu sunt bolnavă? Să bat așa drumul degeaba?”, spune femeia. Își aduce cu greu aminte că o caravană medicală i-ar fi făcut un test pentru depistarea tuberculozei. ”Atât!”, spune femeia.

Nea' Manole s-a retras la țară, după o viață petrecută la oraș. Acesta mărturisește că majoritatea sătenilor nu au auzit de prevenție și, evident, nu o practică. "Domnule, eu însumi mergeam rar la medic și, vorba aceea, am stat la oraș o viață. Aici, la țară, nu merg să se caute deloc. Și când îi doare ceva amână, poate trece. Și nici nu s-a străduit cineva să-i învețe, să le explice de ce este bine să mai faci niște analize”, spune botoșăneanul.

În plus, spun sătenii, rugăciunile sunt remediul universal. Se simt feriți de toate problemele de sănătate. De altfel, și atunci când durerile le dau târcoale, speranța e tot la Dumnezeu, în primul rând. „Fără Dumnezeu nu se poate nimic. Dacă te rogi, ai grijă la posturi, la comportament, are grijă Doamne Doamne și te mai păzește de boli”, adaugă o săteancă din Burlești.

Citește integral pe Adevărul…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...