Atenție pe site-urile de socializare. Utilizatorii pot primi mesaje ce conțin un link malițios

Atenție pe site-urile de socializare. Utilizatorii pot primi mesaje ce conțin un link malițios

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția că au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media și face recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri, relatează News.ro.

Este vorba despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu ești în videoclip?”.

Mesajele primite conțin un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul, iar accesarea acelui link poate duce la pierderea accesului pe contul de social media.

„Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu ești în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click”, arată reprezentanții DNSC.

De obicei, accesarea linkului nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment.

Echipa Directoratului face o serie de recomandări pentru cei care au accesat astfel de linkuri sau văd că din contul lor s-au trimis asemenea mesaje:

„1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus)”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
537

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
163

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
434

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...