Atenție pe site-urile de socializare. Utilizatorii pot primi mesaje ce conțin un link malițios

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția că au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media și face recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri, relatează News.ro.

Este vorba despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu ești în videoclip?”.

Mesajele primite conțin un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul, iar accesarea acelui link poate duce la pierderea accesului pe contul de social media.

 

„Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu ești în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click”, arată reprezentanții DNSC.

De obicei, accesarea linkului nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment.

Echipa Directoratului face o serie de recomandări pentru cei care au accesat astfel de linkuri sau văd că din contul lor s-au trimis asemenea mesaje:

„1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus)”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ofertele de bun venit în mediul online: cum funcționează și ce presupun

Thursday, 20 August 2026

Cum funcționează, de fapt, o ofertă de bun venit În cele mai multe cazuri, primul pas este crearea și verificarea contului. Apoi, în funcție de promoție, poate fi necesară o depu...

Ciocnire violentă la ieșire din Botoșani, două persoane la spital! (Foto)

Thursday, 20 August 2026

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs pe raza localității Cătămărăști Deal,  în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate do...

REACȚIA conducerii Cornișa, după ce patru bazine au fost închise de autorități pentru că exista risc de îmbolnăvire!

Thursday, 20 August 2026

Patru bazine din cadrul Cornișa Aqua Park&Sports au fost închise temporar ca urma a unui control efectuat de autoritățile sanitare, după o sesizare primită de Instituția Prefectului a ...