Astăzi este lăsatul secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Astăzi este lăsatul secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Luni, 21 iunie 2019, creştinii ortodocşi lasă sec pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Postul începe marți, 22 iunie şi durează 7 zile în acest an, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel fiind prăznuiţi marți, 29 iunie. Este un post foarte uşor, căci pieţele sunt pline de fructe şi legume de sezon iar dezlegare la peşte avem în zilele de 22, 24, 26  iunie.

Tradiții și superstiții

Aşadar astăzi nu trebuie să munceşti, ci doar să te odihnesti şi să te bucuri de o masă copiasă, ca înainte de post.

Pentru că sărbătoarea acestor doi mari sfinţi este într-o zi de marți nu exista în această zi oprelişti de la mâncare. În zilele de post însă (23, 25, 27 și 28 iunie) nu ai voie să consumi carne sau alte produse de origine animală, ci trebuie să ai o alimentaţie bazată pe legume, fructe şi paste făinoase.

Tradiţia spune că femeile văduve nu trebuie să mănance mere în aceste zile dacă vor să fie sănătoase pe tot timpul anului.

În ziua de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel nu se scutură merii pentru că ogoarele să dea rod bun şi să nu se abată grindina şi ploile trimise de Sfântul Petru asupra lor.

Femeile trebuie să pregătească cu atenţie mâncărurile pe care le dau de pomană şi să aleagă vase frumoase de lut pe care să le umple cu apă şi să le dea săracilor în ziua de sărbătoare.

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

 

Spune-ne opinia ta