Asistenţii sociali botoşăneni au pus „pauză” în munca lor cotidiană şi şi-au sărbătorit profesia FOTO
BOTOSANI

Toţi asistenţii sociali din judeţul Botoşani şi din întreaga ţară ar fi trebuit să fie acolo, pe scena Galei Excelenţei în Asistenţa Socială, pentru că toţi îşi fac meseria cu dedicaţie, cu interes şi cu pasiune. Despre asistenţii sociali a fost vorba miercuri, când Sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ a fost ocupată de specialişti veniţi din toate colţurile judeţului pentru a-şi sărbători profesia.

Asistenţii sociali botoşăneni au pus „pauză” în munca lor cotidiană şi şi-au sărbătorit profesia FOTO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

De multe ori neînţeleşi, nesprijiniţi de comunitatea pe care o servesc, lipsiţi de resurse materiale, asistenţii sociali îşi pun amprenta în fiecare domeniu în care profesează.

Fie că e "linia întâi" a luptei împotriva abuzurilor şi a neglijării, fie că e la recepţia unităţilor sanitare, acolo unde asistenţii sociali se află pentru a "descâlci" soarta omului, fie că umblă prin noroaie cine ştie prin ce sat uitat de civilizaţie, căutând un părinte alcoolic ce-şi neglijează copiii.

Fie că se află în Penitenciar, acolo unde luptă alături de deţinuţi împotriva propriei lor firi agresive şi sălbăticite. Sunt peste tot acolo unde e nevoie de ei, dar nu sunt niciodată suficienţi. Nu li se dă niciodată suficientă importanţă şi nu sunt exploataţi profesional la justa lor valoare. Unii dintre ei se ocupă şi de cu totul alte treburi prin primăriile în care lucrează.

Miercuri a fost ziua lor, ziua asistenţilor sociali şi de această dată, poate nu şi ultima, meritele le-au fost apreciate şi pentru ceea ce fac li s-a mulţumit. Au fost alături de ei reprezentanţi ai autorităţilor judeţului- subprefectul Daniela Beclea, preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului- principala sursă a asistenţei sociale din Botoşani, dar şi reprezentanţii altor instituţii cu care asistenţii sociali din judeţ colaborează.

După ce discursurile oficiale s-au încheiat, a venit rândul asistenţilor sociali să vorbească despre munca lor, despre profesia lor care nu are orar, despre bucuriile şi despre tristeţile lor. Felicia Mihai, preşedintele structurii teritoriale Botoşani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, i-a invitat pe asistenţii sociali să îşi exprime emoţiile şi trăirile.

"Dacă până acum se tot spunea că asistenţa socială este o Cenuşăreasă a sistemului, iată că această Cenuşăreasă de vreo cinci ani încoace s-a transformat într-o prinţesă, aşa că bucuraţi-vă de acest statut şi de căutarea pe care o veţi avea şi salarizarea care este îmbucurătoare de un an încoace şi asta datorită Sindicatului Impact şi a doamnei Camelia Socianu şi o recunosc în public de fiecare dată că dumneaei poate să scrie o carte cu povestea de succes în ce priveşte intervenţia ei şi a echipei sale pentru ca nouă să ne fie mai bine din punct de vedere financiar. Deşi unii spun că nu asta primează, să nu fim ipocriţi, şi asta e important", a spus Felicia Mihai.

O asistentă socială de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Protecţia Copilului şi-a vărsat amarul în privinţa consumului excesiv de băuturi alcoolice în rândul părinţilor din judeţ, în special al celor din mediul rural, şi a povestit un caz al unei familii cu trei copii pentru salvarea cărora a fost nevoie de intervenţia a 11 oameni din sat- primar, asistenţi sociali de la primărie, poliţiştii, oamenii de la pază. Cu toţii au sărit în ajutorul copiilor neglijaţi şi al asistentei sociale venite de la Botoşani pentru a-i lămuri pe părinţi că trebuie să aibă grijă de cei pe care i-au adus pe lume.

"Oamenii îşi iubesc copiii, aşa, în felul lor, dar faptul că beau atât de mult... Şi vreau să vă spun că atunci când am ajuns eu la Ibăneşti, tatăl era în casă cu copiii şi legase uşa cu o sforicică. Strigau la uşă poliţiştii din sat, primarul, am spus şi eu aşa, mai încet: deschideţi, suntem de la Protecţia Copilului. Şi a deschis uşa, am putut comunica cu el. Mare păcat şi sunt multe cazuri de acest fel în judeţ", a povestit asistenta socială.

Un asistent social de la o primărie din judeţ a atras atenţia asupra necesităţii ca autorităţile- fie judiciare, fie judeţene, să conştientizeze faptul că acolo unde un asistent social îşi pune parafa, acea parafă înseamnă ceva. "Facem anchete sociale, trimitem la instanţă, trimitem unde ni se cer şi vin alţii şi spun că ceea ce am făcut noi nu e bun şi că ştiu ei mai bine. Sau vine un om fără calificare şi face o anchetă socială. Păi ce-ar fi să mă duc eu peste un expert constructor? Eu am spus de multe ori dar... şi chiar vă rog să puneţi problema şi la Bucureşti. Eu pun parafa, dar dacă mie îmi refuză instanţa raportul pe care îl trimit eu?", a explicat acesta.

Finalul întâlnirii asistenţilor sociali a fost un şir de legăminte pe care Felicia Mihai le-a citat şi le-a dedicat colegilor săi:

"Fii impecabil în tot ceea ce spui. Nu interpreta nimic la modul personal. Nu face presupuneri inutile. Fă întotdeauna tot ce îţi stă în putere. Fii sceptic, dar învaţă să asculţi. Ne revedem la anul la Zilele Asistenţei Sociale, să le dezbatem pe fiecare în parte", a încheiat Felicia Mihai.








 

 

Spune-ne opinia ta