Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dus 15 tone de ajutoare pe teritoriul ucrainean, pentru cetățenii în nevoie

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dus 15 tone de ajutoare pe teritoriul ucrainean, pentru cetățenii în nevoie

15 tone de ajutoare pentru cetățenii ucraineni au fost duse pe teritoriul ucrainean de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și vor fi distribuite de autoritățile ucrainene în zonele greu afectate de conflict.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu autoritățile județene, respectiv Prefectura și Consiliul Județean Suceava, ISU Suceava, Poliția de Frontieră, a trimis și transportat, noaptea trecută, prin PTF Siret, 15 tone de ajutoare pentru cetățenii ucraineni, afectați de conflictul militar declanșat în aceste zile în Ucraina.

„Ajutoarele umanitare distribuite în șapte microbuze au constat în apă, alimente (sandvișuri, conserve, pâine, dulciuri, lactate, inclusiv lapte praf, fructe, mâncare pentru bebeluși), produse de igienă (scutece, șervețele, dezinfectanți, detergenți) și alte produse de strictă necesitate (pături, truse medicale, medicamente, lanterne, biberoane, suzete etc.), dar și jucării”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Potrivit instituției, în achiziționarea și pregătirea pachetelor s-au implicat credincioși, parohii, mănăstiri, prin cele cinci protopopiate ale eparhiei, precum și alți binefăcători și donatori.

Sursa citată a precizat că ajutoarele au fost însoțite de clerici și voluntari, fiind descărcate și depozitate într-un container maritim, aflat în vama ucraineană Porubne, iar luni, Departamentul de Protecție Socială a statului ucrainean, prin Olga Khodoba, se va ocupa de distribuirea bunurilor în zonele greu afectate.

Totodată, întreaga noapte, voluntarii aflați atât la punctul fix de asistență social-filantropică din PTF Siret, cât și cei prezenți în Gara Burdujeni din Suceava, s-au ocupat de oferirea de ceai, cafea și mâncare refugiaților ucraineni, oferind și îndrumare în ceea ce înseamnă identificarea locurilor de cazare și transport, la cerere.

„De asemenea, aceștia au furnizat informații privind călătoria pe teritoriul României, iar clericii au asigurat asistența spirituală, alinându-i pe cei greu încercați în aceste zile cu un cuvânt de mângâiere și încurajare”.

Permanent, în fiecare centru sunt prezenți, în schimburi de câte 8 ore, preoți, dintre care cel puțin unul vorbitor de limbă ucraineană, împreună cu voluntari, credincioși ai parohiilor eparhiei sau membri în Asociația Studenților Ortodocși Români și Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni.

Acțiunile de sprijinire continuă, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind prezenți în punctele cheie din care pot veni în folosul celor ce caută să se refugieze din calea conflictelor armate.

În contextul actual al crizei umanitare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS Calinic.

S-a constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014, EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110, deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

 

Spune-ne opinia ta