Angajații Eltrans în grevă din cauza salariilor, acuză și condiții improprii: „Dimineața la minus șase grade autobuzele nu au căldură” / „Un șofer câștigă un salariu de 4.000 de lei” (Foto, Video)

Acțiunea de protest spontan a creat nemulțumiri și în rândul cetățenilor, deoarece nu toate autobuzele au circulat pe trasee și atunci timpul de așteptare s-a mărit.

Miercuri după-amiază angajații societății Eltrans au demarat o grevă spontană, fiind nemulțumiți de salariile pe care le au. Totodată, salariații acuză și condiții improprii de muncă.

În intervalul orar 13:30 – 14:30 autobuzele societății au fost trase pe dreapta la sediul din apropiere de Cătămărești și doar câteva au circulat pe trasee.

Cetățenii au fost nemulțumiți de disconfortul creat având în vedere că era oră de vârf, frig și timpul de așteptare s-a dublat efectiv.

După ce au tras pe dreapta o parte dintre autobuze, o parte dintre angajați, vizibil supărați de situație, au urcat în sala de ședințe pentru a negocia cu echipa de conducere a societății Eltrans. După câteva zeci de minute petrecute în sala de ședințe, angajații au ieșit și s-au întors la treabă, iar liderul de sindicat a rămas să negocieze cu Andrei Turcoman, directorul Eltrans.

Angajații societății mai acuză și faptul că trebuie să lucreze în condiții improprii, deoarece autobuzele se defectează des, iar unele nici măcar nu au căldură.

Asta a fost o grevă spontană pentru a aduce la cunoștință conducerii că noi avem cele mai mici salarii și totuși lucrăm cu oamenii, cu publicul, deci nu se poate să mergi acasă cu un salariu de 2600 de lei. Condițiile sunt foarte grele, sunt autobuze care se defectează, iar altele dimineața la minus șase grade nu au căldură. E foarte greu. Se defectează căldura și suntem nevoiți să lucrăm îmbrăcați cu haine, căciulă, mănuși”, a declarat un angajat al societății Eltrans.  

Promisiuni din partea conducerii / Amenințări cu repetarea grevei

Ședința a fost una tensionată, însă au primit promisiuni de mărire a salariilor. Potrivit unui angajat Eltrans, un șofer de autobuz încasează un salariu net de 2600 – 2700 de lei, cu 500 de lei mai puțin decât un taxator.

Dacă doleanțele nu le vor fi ascultate, angajații amenință cu repetarea grevei. Într-un scenariu mai grav, aceștia spun că se poate ajunge și la grevă generală.

Avem promisiuni de mărire, iar vineri la ora 10:00 ne comunică ce decizie s-a luat. Dacă nu primim nici vineri un răspuns favorabil suntem dispuși să oprim din nou autobuzele. Pentru grevă generală liderul de sindicat trebuie să facă o foaie către Primăria Botoșani să vedem dacă ne aprobă. 30% din capacitatea mijloacelor de transport trebuie să fie acoperite”, a completat salariatul Eltrans.

Ce spune conducerea Eltrans

Andrei Turcoman, directorul societății Eltrans, consideră că acțiunea derulată de angajații săi nu a fost o grevă spontană, ci că, de fapt, ei erau în tratative cu Sindicatul reprezentantiv la nivelul societății în legătură cu majorarea salariilor.

Nu a fost o grevă spontană. Noi suntem în tratative cu Sindicatul, au anumite nemulțumiri și aici mă refer la șoferii de autobuze, pentru că în urma acestor creșteri salariale date prin Hotărâre de Guvern salariile taxatorilor se apropie de salariile șoferilor, iar la schimbarea de tură au dorit să urce și ei să asiste la discuția noastră cu Sindicatul reprezentativ”, a declarat Andrei Turcoman, directorul societății Eltrans din Botoșani, care se află în subordinea Primăriei Municipiului Botoșani.

Directorul societății Eltrans susține că un șofer de autobuz câștigă un salariu de 4.000 de lei și după majorările salariale de la 1 ianuarie taxatorii vor primi aproape aceeași sumă de bani ca șoferii. Asta în condițiile în care angajații pe funcția de șofer susțin că primesc un salariu net de maxim 2700 de lei, iar taxatorii câștigă cu 500 de lei mai mult decât ei.

În aceste momente conducerea societății face toate eforturile să le îndeplinească doleanțele și să ne desfășurăm activitatea în cea mai bună practică. Mai urmează o creștere salarială la 1 ianuarie și prin asta se apropie salariile lor și astfel salariile taxatorilor vor urca undeva la 4.000 aproape de cele ale șoferilor. Noi vrem să avem aceste discuții pentru a ajunge la o înțelegere înainte de a se întâmpla”, a adăugat Andrei Turcoman.

Cât despre condițiile în care lucrează șoferii de autobuze, Andrei Turcoman spune că în urmă cu o lună de zile autobuzele au fost puse la punct pentru sezonul de iarnă de către o echipă venită în mod special de la București.

Acum o lună de zile a venit o echipă de la București pentru a pregăti autobuzele pentru iarnă și s-au reparat acele sisteme de încălzire. Unele dintre ele mai se defectează, dar se rezolvă între timp. Ceea ce ține de defecțiuni tehnice societatea face toate demersurile ca aceste autobuze să fie duse la Apetrans, societatea cu care noi facem mentenanța pe autobuze, pentru a fi rezolvate de fiecare dată când se impune”, a completat directorul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Un cabinet de la „Mavromati” nu mai preia programări pentru aproape două săptămâni! „Nu toți ne permitem consultații la privat” (Foto, Video)

astăzi, 13:20

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani au anunțat faptul că, până pe 1 februarie, nu vor mai fi efectuate programări în cadrul Cabinetu...

Un nou consilier va depune jurământul în plenul unei ședințe extraordinare la Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

Ședința extraordinară de pe 23 ianuarie se va desfășura prin mijloace electronice, de la ora 10:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt trei proiecte, printre care se află și depunerea jurăm...

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

Monday, 20 January 2025

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...