Angajații din asistență socială din Botoșani protestează la București. Care sunt nemulțumirile!

Protestul reprezintă începutul acțiunilor sindicale ca răspuns la lipsa de reacție a decidenților la problemele cu care se confruntă sectorul de activitate asistență socială.

Angajații din asistență socială din Botoșani protestează la București. Care sunt nemulțumirile!

   Foto: Ora de Sibiu

Aproximativ 40 de membri ai Sindicatului „IMPACT” Botoşani vor participa la pichetarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale în data de 20 februarie 2024 alături de ceilalți colegi din țară, membri ai Federației Naționale Sindicale din asistență socială FNS PRO.ASIST.

Protestul reprezintă începutul acțiunilor sindicale ca răspuns la lipsa de reacție a decidenților la problemele cu care se confruntă sectorul de activitate asistență socială.

Începând cu luna noiembrie 2023, ca răspuns la mutismul autorităților statului vis-a-vis de demersurile FNS PRO. ASIST legat de salarizarea personalului din Asistență Socială, federația a demarat CAMPANIA NAŢIONALĂ „SALARIAȚII DIN ASISTENȚĂ SOCIALĂ AU DREPTUL LA O VIAŢĂ DECENTĂ - APLICAŢI LEGEA NR. 153/2017 actualizată în integralitatea ei prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3300 lei !!!”  

Printre nemulțumirile protestatarilor se numără:

Majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească! 70% din salariații sistemului de asistență socială, indiferent de vechime, erau încadrați în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilitățile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei și +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare;

Pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflația de 14,5% este suportată cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei!

Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariția discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată.

Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic „furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator.

Salariații din asistență socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică și psihică nici fără a fi remunerați conform condițiilor de muncă în care-și desfășoară activitatea! Se știe, condițiile de muncă din asistență socială sunt vătămătoare și deosebit de periculoase, risc sau stres și sunt recunoscute prin buletine de expertizare și legile promulgate în acest sens, iar guvernanții le plafonează la un cuantum avut acum 6 ani!

De asemenea, FNS Pro.Asist a sesizat de foarte multe ori, că nu există aplicare unitară între salariații sistemului care ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții, a procentului de sporuri la care au dreptul.

Lipsa de personal duce la situații extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuții suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților dar și a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale.

Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială coroborat cu desființarea posturilor vacante va duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale. Există deficit de personal de 40% din necesar, atât personal de specialitate cât și personal de îngrijire. Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal și din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor în sistemul de asistență socială.

Toate demersurile reprezentanților Federației FNS PRO.ASIST către Guvernul și ministerele de resort au fost tratate cu indiferență, motiv pentru care, ne vom exprima nemulțumirea în stradă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă o parohie vacantă în Botoșani, se caută preot pentru aproape 160 de familii!

Vineri, 12 Aprilie 2024
782

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat vineri, 12 aprilie 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc ...

Poarta Focșanilor. Ce se întâmplă cu Moldova în caz de război?

Vineri, 12 Aprilie 2024
428

Ce se întâmplă cu Moldova în cazul unui război cu RusiaIstoricul dărăbănean Dorin Dobrincu a consemnat zilele trecute pe Facebook două declarații îngrijorătoare pen...

Olimpicii din ”Laurian”: Pasiunea pentru geografie aduce performanță școlară!

Vineri, 12 Aprilie 2024
510

Geografia, știința care studiază Pământul, s-a dezvoltat ca o disciplină cuprinzătoare care încearcă să înțeleagă Pământul cu toate complexitățile sale naturale ș...