Amenzi de aproape 2 milioane de euro, aplicate în Botoșani, pe perioada stării de urgență

Forțele de ordine din județul Botoșani au centralizat activitatea din perioada celor două luni de stare de urgență, încheiată pe 15 mai a.c. Cumulul celor câteva mii de amenzi aplicate depășește 8,6 milioane de lei, adică aproape 2 milioane de euro.

În vederea eficientizării misiunilor executate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2, structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au fost suplimentate cu personal de la subunitățile de pază și protecție instituțională, precum și din cadrul structurilor de suport.

De asemenea, în sprijinul inspectoratului a acționat și personal din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, care a întărit dispozitivul de ordine publică, pentru: măsuri de menținere a ordinii și siguranței publice  în zona centrelor de carantină, independent și în sistem integrat, filtre, acțiuni punctuale, menținerea ordinii publice, însoțirea convoaielor cu cetățeni veniți din străinătate în cooperare cu alte structuri cu atribuții în domeniul ordinii publice.

S-au constatat 770 de contravenții, au fost aplicate 622 de amenzi și 148 de avertismente pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație, conform prevederilor ordonanțelor militare  în valoare totală de 1.485.950 de lei.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, poliţiştii botoşăneni au acţionat în sistem întegrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse, în contextul stării de urgenţă, precum și pentru prevenirea oricăror fapte de natură a tulbura ordinea și linistea publică.

Au fost defășurate peste 2.800 de misiuni pentru monitorizarea persoanelor față de care a existat dispusă măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, peste 400 de verificări și controale în domeniul combaterii criminalittății economice.

Echipajele de poliție rutieră și jandarmerie au executat 274 de misiuni de escortare a coloanelor auto cu persoane revenite pe teritoriul național.

Au fost aplicate peste 3.842 de sancțiuni contravenționale pentru abateri sancționate de legislația specifică perioadei menționate, valoarea acestora însumând aproximativ 7,2 milioane lei.

Cele mai multe asemenea abateri au vizat nerespectarea măsurilor circumscrise deplasărilor în afara locuinței/gospodăriei, îndeosebi în intervalul orar 22:00-06:00. În același context, polițiștii au întocmit 9 dosare penale pe numele unor persoane depistate ca având asupra lor adeverințe de angajator întocmite în fals, documente pe care le foloseau pentru a-și justifica deplasările.

De asemenea, pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul IPJ Botoșani, au fost întocmite 13 dosare penale. 

Au fost desfășurate, totdată, peste 100 de acțiuni cu efective sporite, pe raza întregului județ, având drept scop prevenirea și combaterea nerespectării măsurilor prevăzute de legislația specifică acestei perioade și, în consecință, prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS COV 2.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

Friday, 20 September 2024

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

Friday, 20 September 2024

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

Friday, 20 September 2024

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...