Amenințarea cu „antrax” la plic, în vizorul întregii țări. Probele sunt analizate în Laboratorul Național Cantacuzino

Amenințarea cu „antrax” la plic, în vizorul întregii țări. Probele sunt analizate în Laboratorul Național Cantacuzino

Poliția a demarat o anchetă după ce, în cursul zilei de ieri, IPJ Botoşani a fost sesizat de către un bărbat de 37 de ani din municipiu cu privire la faptul că, în cutia sa poştală, a găsit un plic cu mesajul „Antrax. Sună la 112”. Plicul conținând un praf alb provine din Lituania.

Poliţiştii s-au deplasat la domiciliul apelantului şi au preluat plicul care a fost transportat, ulterior, la sediul IPJ Botoşani.

Solicitaţi în sprijin, specialişti ai ISU Botoşani şi ISU Suceava, Serviciul Chimic, Biologic şi Risc Nuclear (CBRN) au efectuat misiuni de decontaminare a zonei, atât la sediul Poliţiei Municipiului Botoşani, cât şi la locuinţa apelantului. Plicul a fost depozitat, inițial, într-un birou sigilat, la ISU.

Ulterior, plicul a fost transportat de către lucrătorii din cadrul CBRN Bucureşti la institutul Matei Balş din municipiul Bucureşti în vederea efectuării unei analize de laborator care să stabilească natura substanţei.

„Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, în urma anchetei epidemiologice s-au stabilit persoanele care au fost expuse prin inhalarea substanţei, aflate în încăperea locuinţei la momentul deschiderii plicului. Acestora, li s-au recoltat probe biologice conform metodologiilor în vigoare.

Probele au fost înaintate pentru a fi analizate în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă al Institutului Cantacuzino.

Poliţiştii continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice”, transmite Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani.

Ieri, tot personalul IPJ a fost evacuat, iar accesul în instituție a fost restricționat, în timp ce conținutul plicului este analizat de specialiști.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
32

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
183

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
98

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...