DEZINFORMARE: “Referendumul nu este necesar, definiția căsătoriei este clară.”
ADEVĂR: În România se derulează în prezent o inițiativă cetățenească de modificare a art. 48 alin. 1 din Constituția României, astfel încât CĂSĂTORIA să fie definită ca uniunea liber consimțită între UN BĂRBAT și O FEMEIE. CĂSĂTORIA între un bărbat și o femeie asigură nașterea, creșterea și educația copiiilor, fiind modelul universal, pentru perpetuarea umanității.
Care este definiția prezentă a căsătorie în Constituția României?
În Constituția României, căsătoria este definită ca uniunea liber consimțită între „SOȚI”, un termen care NU precizează cu claritate sexul biologic al acestora și nici numărul lor.
Ce se întâmplă în Europa?
România nu poate face abstracţie de procesul de redefinire a căsătoriei în Europa. In ultimii ani, 15 ţări au legalizat căsătoriile între persoane de același sex și 12 au iniţiat parteneriate civile pentru uniunile unisex, o treaptă în legalizarea acestui tip de căsătorie.
Cum a avut loc procesul de redefinire la nivel internațional?
In marea majoritatea covârșitoare a cazurilor, la nivel internațional, redefinirea căsătoriei a avut loc prin acţiuni la nivel politic (votul parlamentelor – ex: Franţa ) și activism judiciar (intervenţia judecatorilor – ex: SUA), fără o consultare directă a cetăţenilor.
Spre exemplu, deși 1,5 milioane de francezi au protestat împotriva ‘căsătoriilor’ unisex, acestea au fost aprobate.
În Statele Unite ale Americii, în lipsa unei definiții clare, constituționale a căsătoriei, 5 judecători au decis în locul poporului american, în anul 2015.
Care este situația in Romania?
In România se solicita deja în declarații publice încă din anul 2006 recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex.
În instanță se solicită ÎN PREZENT ca prin „soți” să se înțeleagă și un cuplu de homosexuali. Acest caz este pe rolul Curtii Constituționale a României (cazul Coman – Hamilton) și în dezbatere la Curtea Europeană de Justiție.
În anumite ţări, acest tip de activism judiciar, cu pași mărunți, a produs efecte, schimbând definiția milenară a căsătoriei.
Codul Civil din România, deși clarifică ce sunt soții (un bărbat și o femeie), poate fi schimbat oricând prin votul Parlamentului, contrar voinței cetăţenilor, așa cum se întâmplă în Europa.
De ce trebuie să avem o definiție CLARĂ, lipsită de orice echivoc, în Constituția României?
În prezent, sub presiunea unei ideologii radicale, termenul de „SOȚI” își schimbă înțelesul. Ridicarea la rang constituțional a definiției căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie este singura cale de securizare a definiției firești a căsătoriei.
Dacă nu o vom facem noi, o vor face alții, în sens contrar!
(Comunicat de presa)