2 august - Ziua naţională şi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

2 august - Ziua naţională şi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

La 2 august este marcată Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, stabilită prin Legea nr. 124/2020, prilej cu care este adus un omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului.

„Genocidul romilor este unul dintre evenimentele istorice care nu trebuie uitate și care a afectat grav comunitatea romani de pe teritoriul țării noastre. În acest sens, începând din anul 2020, în România ziua de 2 august este dedicată memoriei și reflecției, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

În urmă cu aproape opt decenii, la 2 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproape 3000 de prizonieri romi și-au pierdut viața în lagărul de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau. În total însă, aproximativ 500.000 de romi din întreaga Europă au avut parte de un sfârșit asemănător, exterminarea lor făcând parte dintr-un plan ce viza ,,purificarea rasială’’, ce mai târziu a primit numele de Holocaust. Pentru a comemora membrii comunităților romani care au căzut victime acestui regim criminal, dar și pentru a-i omagia pe urmașii lor, Parlamentul European, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”, scrie Ministerul Culturii, potrivit Antena3.ro.

Sursa citată menționează faptul că, „populațiile rome de pe teritoriul țării noastre au fost printre cele mai afectate, Parlamentul României, sprijinind inițiativa Parlamentului European, a adoptat Legea nr. 124 din 10 iulie 2020, care desemnează aceeași zi de 2 august ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen (din limba romani, traducându-se ,,Genocidul romilor’’). Așa cum ziua de 27 ianuarie comemorează cele 6 milioane de vieți pierdute în urma Holocaustului, ziua de 2 august cheamă la conștientizare, la reflecție asupra crimelor împotriva umanității și asupra grelelor suferințe îndurate de sutele de mii de romi, considerați suboameni și vinovați pentru însăși viața lor.

Din păcate, Genocidul romilor a rămas, până astăzi, un subiect puțin cunoscut publicului larg, iar îngrijorător este că unele voci din societatea românească contestă această realitate istorică, precum și sclavia și asimilarea romilor. Toate aceste problematici sunt elemente centrale în istoria, identitatea și cultura comunităților rome, pentru protejarea și incluziunea cărora Guvernul României a elaborat o strategie pentru perioada 2022-2027, aprobată prin H.G. nr. 560/2022. Aceasta menționează expres și își propune soluționarea problematicii reconcilierii cu trecutul, specificând clar și fără echivoc: „Este nevoie de o dezbatere activă şi promovarea în societate şi în sistemul educaţional din România privind necesitatea cunoaşterii referitoare la: (i) Holocaustul care i-a avut ca victime pe evrei şi pe romi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.”

„Ministerul Culturii, aflându-se printre instituțiile administrației publice centrale cu atribuții în implementarea și monitorizarea strategiei, prin conducerea și aparatul său tehnic, militează pentru combaterea discriminării și discursului incitator la ură, atitudinilor anti rome, șovinismului, xenofobiei și urii rasiale. Totodată, sprijină incluziunea minorității rome și invită la celebrarea ei, ca element esențial pentru caracterul multicultural al țării noastre", transmite Ministerul Culturii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
321

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
549

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
163

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...