Deschiderea primei ediții a Zilelor Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a avut loc marți, de la ora 17:30, în sala mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul reședință de județ.
Evenimentul este organizat de Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, sub patronajul presigioasei Universități de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Medicilor din Botoșani.
Putem spune că a fost mai mult o „deschidere online”, fiind așteptați la Botoșani prof. univ. dr. Viorel Scripcaru, rector UMF Iași și prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș, însă aceștia nu au putut fi prezenți din motive obiective.
Leon Dănăilă: „Vă transmit câteva noțiuni (...) așa, ca de la prieten la prieten”
De asemenea, din motive ce țin de sănătate nici medicul botoșănean Leon Dănăilă nu a putut fi prezent, însă a transmis un mesaj video și calde îmbrățișări tuturor colegilor din sistemul medical.
„Cu ocazia Zilelor Spitalului Județean de Urgență din Botoșani vă voi spune câteva cuvinte prin faptul că nu mă pot deplasa acolo, dar starea de sănătate nu-mi permite. Vă îmbrățișez și vă transmit câteva noțiuni generale despre medicină și neurochirurgie, așa, ca de la prieten la prieten. Medicina nu este o meserie, ea este o misiune care trebuie dusă la bun sfârșit cu vocație, empatie, har și devoțiune, dar și cu dorința de a face bine celorlalți. Longevitatea nu se referă doar la prelungirea perioadei de viață, ci și la asigurarea unei calități superioare a ei cu reducerea suferinței și dependenței. Longevitatea se manifestă prin amânarea procesului de îmbătrânire patologică la vârste mai înaintate și la îmbunătățirea calității vieții în această perioadă. Longevitatea se referă la o îmbătrânire de lungă durată, dar și sănătoasă. Plasticitatea cerebrală oferă posibilitatea normalizării prin psihoterapie, a tiparelor disfuncționale, mișcare, gândire și comportament (...)”, a transmis neurochirurgul Leon Dănăilă.
Organizatorii i-au oferit medicului Leon Dănăilă o plachetă, dar pe care au înmânat-o nepoatei reputatului medic.
Însă, prima dată a luat cuvântul Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, care a vorbit despre unitatea colectivului din sistemul sanitar.
„Unitatea noastră, a tuturor membrilor acestei comunități medicale, a tuturor medicilor, asistenților, personalului TESA, nu poate altceva decât să aducă progres, dezvoltare. Unitatea presupune, de asemenea, o bună colaborare și cu toate organele și organismele din județul Botoșani. Vreau, astfel, să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Botoșani pentru întreaga susținere. Fără îndoială, această manifestare tinde să aducă un plus valoare unității medicale prin numeroasele prezentări care vor avea loc în zilele următoare, prezentări care sunt convins că vor avea un înalt nivel științific, care vor fi evaluate de Colegiul Medicilor (...)”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
A fost invitat pe scenă și Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a ținut să aducă în discuție faptul că pacienții nu au o părere tocmai bună despre Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” și că trebuie îndreptat acest aspect.
Totodată, Iftime a adus aprecieri către colectivul medical și managerial de la Botoșani.
„Mi se pare extrem de important ca Botoșaniul să organizeze un astfel de eveniment. Tema sună extraordinar de bine și cel mai important lucru este că vă ocupați de chestiuni moderne. Sunteți singura breaslă care studiați continuu, învățați continuu și asta ar trebui să le dea de învățat și altora. Eu vă spun din inimă că prețuiesc doctorii din Botoșani, țin foarte mult la acest spital, respect actuala conducere, dar cu mici reglaje organizaționale putem face un spital recunoscut. Avem niște probleme de imagine, avem nevoie de o prezență mult mai mare în spațiul public și în fața oamenilor. când spui spitalul județean mavromati să spui că este un spital de încredere, cu oameni buni și cu empatie”, a precizat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Mesaje video de la doi rectori din țară
Rectorii Facultăților de Medicină din Iași și Târgu Mureș au fost invitați, însă nu au putut fi prezenți fizic la deschidere din motive obiective. În acest sens, aceștia au transmis mesaje video.
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iași, este și președintele de onoare al acestei conferințe, intitulate „Zilele Spitalului Județean de Urgență Mavromati” din Botoșani.
„Este o deosebită onoare să mă adresez astăzi, chiar și prin intermediul acestui mesaj video la deschiderea oficială a primei ediții a Zilelor Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, un moment important pentru comunitatea medicală din regiune și o inițiativă care merită toată aprecierea și sprijinul nostru. Sunt foarte mulți dintre colegii mei, medici rezidenți, foști rezidenți și acum medici specialiști în cadrul spitalului dumneavoastră, care mi-au fost colaboratori apreciați și apropiați de-a lungul timpului. Cu atât mai mult sunt onorat să îmi asum calitatea de președinte de onoare al acestei manifestări, o responsabilitate simbolică, dar care reflectă prețuirea pe care o port acestei inițiative și oamenilor care o fac posibilă (...)”, a declarat prof. univ. dr. viorel Scripcaru, rector UMF Iasi.
De asemenea, și prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, cu legături botoșănene, a transmis un mesaj colectivului medical.
„Regret sincer că nu pot fi astăzi alături de dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât revenirea simbolică în Botoșani, locul care mi-a fost leagăn al copilăriei și spațiu formativ, ar fi fost pentru mine un moment cu o puternică încărcătură personală și emoțională. În calitate de rector al Universității de Medicină din Târgu Mureș privesc cu respect această inițiativă care dovedește maturitate profesională. Formarea continuă nu este un simplu deziderat, ci un imperativ al profesiei noastre”, susține prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș.
Pe scenă au mai fost invitați să ia cuvântul Dana Bețenchi, viceprimar al municipiului Botoșani, Alina Mustiață, director al Casei de Asigurări de Sănătate din Botoșani, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani și Gheorghe Ciubotaru, administrator Electroalfa.
Urmăriți în video de mai jos declarațiile complete.
Urmează patru zile cu diverse prezentări pe diferite specialități medicale, care vor avea loc la Hotel Rapsodia în sala „Mihai Eminescu”.