Afecțiunea care ne pune viața în pericol. Medicul Diana Sauciuc: „O să spun ceva care nu o să placă multora” (Video)

Această afecțiune nu îi afectează doar pe oamenii care suferă de ea, ci și pe partenerii de viață sau alți membri ai familiei.

Aproape jumătate dintre oameni sforăie din când în când. Academia Americană de Medicina Somnului estimează că sforăitul afectează aproximativ 40% dintre bărbați și 24% dintre femei.

Despre această afecțiune ne-a vorbit și medicul Diana Sauciuc din cadrul Clinicii Medicale Atria.

„Trebuie investigat”

Cadrul medical ne-a explicat în cadrul emisiunii „Invitatul de la Știri” că orice disconfort la nivelul nasului, în special când vorbim de „nasul înfundat”, și care depășește două, trei săptămâni, ar trebui investigat numaidecât.

 

Tot ce depășește două, trei săptămâni, chiar și dacă vorbim doar de disconfort, atunci trebuie investigat. Orice obstrucție nazală indiferent de cauză, la un moment dat, este un precursor de sinuzită. Dacă nu ne tratăm această obstrucție nazală cum trebuie în următoarea perioadă ajungem cu o sinuzită”, a declarat dr. Diana Sauciuc, medic specialist O.R.L. 


(Foto: Diana Sauciuc, medic specialist O.R.L. și chirurgie cervico-facială din anul 2017, cu competență în laser, endoscopie și fibroscopie în sfera otorinolaringologică în cadrul Clinicii Medicale ATRIA)

Calitatea somnului, afectată de problemele nasului

Obstrucția nazală sau nasul înfundat ne afectează și calitatea somnului. Specialiștii în sănătate susțin că prin faptul că nu respirăm corect în timpul somnului se produce hipoxia și, automat, nu ni se oxigenează creierul.

Medicul Diana Sauciuc arată că foarte mulți pacienți de-ai ei au ajuns la apnee în somn care, mai târziu, poate provoca moarte subită. Alții au ajuns chiar să doarmă și cu un aparat care să îi ajute să respire în timpul somnului.

„Categoric. Fără dar și poate ne afectează calitatea somnului. Neputând să respirăm corespunzător pe timpul nopții se produce hipoxia, adică nu se oxigenează creierul. Avem foarte mulți pacienți care ajung la apnee în somn. Foarte mulți dintre pacienți care au ajuns, netratându-și corespunzător patologiile, să doarmă cu un aparat care îi ajută să respire în somn”, a adăugat medicul Diana Sauciuc.

Adesea oamenii tind să spună că sforăitul este provocat de oboseală, însă medicii botoșăneni îi contrazic și declară că, de fapt, este o justificare a oamenilor.

Este o justificare mai mult. Sforăitul de cele mai multe ori este din cauza obstrucției nazale sau a unor kilograme în plus, ori împreună. Sforăitul nu este din cauza oboselii, ci din cauza unui factor obstructiv la nivel superior sau inferior”, a completat Diana Sauciuc.

Mai mult decât atât, medicii spun că apneea netratată poate duce la moarte subită.

O să spun ceva care nu o să placă multora. Aceste pauze în somn, apneea în somn, duce la moarte subită. Deci trebuie tratată corespunzător sau cel puțin investigată”, a conchis medicul Diana Sauciuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Se găsesc în magazin și le folosește toată lumea. Medic din Botoșani: „Ne plac urechile murdare” (Video)

Friday, 16 May 2025

Nu există pacient care să nu fi folosit o dată în viață bețișoarele de urechi. Deși ele nu sunt recomandate de medici, oamenii continuă să le folosească și, totuși, se găsesc &icir...

Managerul de la „Mavromati”, „luat la bani mărunți” de șefii CJ! Iftime: „Vă declar public toată susținerea mea numai să rezolvați. Cu RUNOS sau fără RUNOS. Habar nu am” (Video)

Wednesday, 14 May 2025

Șefii Consiliului Județean Botoșani „l-au pus la zid” pe Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Atât Constantin Bursuc, vicepre...

Exerciții tactice și tehnico-științifice de criminalistică la Botoșani, protocol de colaborare între IPJ și CJ! (Video)

Wednesday, 14 May 2025

Un important protocol de cooperare a fost aprobat, miercuri dimineață, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Botoșani. Protocolul este încheiat între Consi...