VIDEO: Dorohoi va avea linie de gardă pe ATI, „Mavromati” - un nou compartiment de chirurgie

Autoritățile sanitare din Botoșani fac demersuri pentru a contracta specialiști și medici rezidenți din Iași, prin detașări care să permită nu doar o funcționare mai eficientă a secțiilor beneficiare, ci și crearea unor noi pârghii de intervenție. Astfel, la Spitalul Municipal din Dorohoi se va crea o linie de gardă pe terapie intensivă, iar Spitalul Județean de Urgență (SJU) va avea un compartiment de chirurgie toracică, susține medicul Monica Adăscăliței, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Ea a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută în sediul PNL, că depune eforturi, împreună cu managerul SJU „Mavromati”, Radu Malancea, pentru a identifica soluții de suplimentare a personalului din unitățile sanitare botoșănene. Discuțiile sunt purtate cu coordonatori de medici rezidenți și de instituții de sănătate din Iași.

„Am luat legătura, săptămâna trecută, cu mai mulți profesori, coordonatori de terapie intensivă, de boli infecțioase, de pneumologie, tocmai pentru detașarea unor medici rezidenți, că am înțeles că ni s-a reproșat că nu primim. La Secția ATI, doamna profesor Grigoraș și-a dat avizul pentru doi rezidenți, care vor ajuta la Spitalul Județean, iar pentru Dorohoi am promisiunea de la doamna profesor că ar putea să-mi dea un medic rezident, să putem face linie de gardă și la Dorohoi, pe ATI. Pentru că Dorohoi ne va ajuta și cu cazurile non-COVID, pentru că și ei au multă patologie, și acolo se operează, deci este nevoie de linie de gardă”, a explicat Monica Adăscăliței.

Detașările nu mai sunt cu caracter obligatoriu, așa cum erau pe perioada stării de urgență, iar cererea spitalelor din regiune a crescut, conform șefei DSP. În acest context, strămutările de activitate se realizează cu o dificultate accentuată.

„La Unitatea de Primiri Urgențe, doamna profesor a ajutat cu mai mulți colegi care au venit pentru a face gărzi pe terapie intensivă, chiar și la unitatea SMURD, dar având în vedere situația actuală, în care toată Moldova cere doctori pentru spitale, sunt puțini, nu mai sunt atât de mulți rezidenți și nu putem pune un rezident de anul I să facă gardă, trebuie să fie an terminal sau specialist”, a mai spus coordonatorul DSP.

O altă pârghie de venire în sprijinul pacienților necesară în Botoșani este crearea unui compartiment de chirurgie toracică. Autoritățile au inițiat deja procedurile de constituire și angajare de personal, având în vedere că s-a constatat „foarte multă patologie”, inclusiv un număr substanțial de cazuri ce necesită transfer.

„La Pneumofioziologie Iași, doamna doctor a spus că spitalul este complet COVID și în momentul în care va dispune, ne va da un medic pe pneumofiziologie. În schimb, ne va da un chirurg toracic. Facem Acum suntem în demersurile de face un compartiment de chirurgie toracică, cu viitori doi doctori care vor fi la Botoșani. Să ne ajute să nu mai transferăm la Iași orice pneumotor sau traumatism toracic mai grav. Compartimentul va fi în cadrul Secției de Chirurgie. Deocamdată, pornim cu doi doctori, care vor face gardă la domiciliu, pentru că nu putem fi prezenți 24 din 24, dar vor răspunde la solicitări, iar pentru noi este o mare realizare. Pentru că noi trimiteam la Iași orice pneumomotor, pentru drenaj. Avem foarte multă patologie pe partea toracică”, a rezumat Monica Adăscăliței.

Totodată, managerul DSP a afirmat că va fi detașat și un neurochirurg pentru SJU „Mavromati”.

 

 

Spune-ne opinia ta