Blocul central al Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani nu va mai putea fi dedicat exclusiv pacienților diagnosticați cu noul coronavirus. Acesta va fi în continuare o unitate mixtă, la fel cum, începând de luni, este și Spitalul Municipal din Dorohoi, unde sunt pregătite secții COVID de fază II, a anunțat șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, într-o conferință de presă.
Invitată la sediul județean al PNL Botoșani, managerul a vorbit despre vizita de vineri seară a ministrului Sănătății și despre direcțiile de acțiune stabilite cu acesta, având în vedere situația epidemiologică a județului, unde cele două municipii și trei comune sunt în scenariul „roșu”.
„Domnul ministru a avut o discuție cu mine înainte cu două zile, în care am explicat că Spitalul Județean nu se va mai putea întoarce la un spital COVID complet, deoarece trebuie să tratăm și bolnavii non-COVID, care sunt numeroși și au nevoie de un tratament de specialitate din partea tuturor colegilor mei din spital. Dumnealui a fost de acord cu mine. Deci Spitalul Județean va fi mixt în continuare, pacienții non-COVID fiind și ei în număr foarte mare și foarte grav”, a arătat Adăscăliței.
Potrivit acesteia, imposibilitatea revenirii la statutul de unitate sanitară suport COVID a SJU este justificată de incapacitatea altor spitale de a mai oferi sprijin în tratarea pacienților neinfectați.
„Toate specialitățile care, în primăvară, în martie, când spitalul era complet COVID, acești pacienți au fost transferați fie la Dorohoi, pe rang inferior, fie prin Iași, la momentul respectiv ne putea susține. Acum nu ne mai poate susține nici Iași, nici Suceava, nici Dorohoi, pentru că e un spital care nu are toate specialitățile și nici nu au gardă pe toate specialitățile”, a mai spus șefa DSP.
Spitalul Municipal din Dorohoi are un deficit acut de personal. Deși se dorește extinderea Secției de Terapie Intensivă, compartimentul funcționează fără gardă, acolo activând numai doi medici anesteziști. În schimb, unitatea va avea o zonă non-COVID în cadrul Secției de Boli Infecțioase, ceea ce în Botoșani nu s-a putut crea, potrivit coordonatorului DSP.