Oaia neagră a Spitalului Județean. „Ne-am spălat cu apa minerală pe care o primim de acasă”

Situație neobișnuită la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Botoșani. Unii pacienți internați s-ar fi spălat cu apă minerală trimisă de acasă, în lipsa unor condiții normale de alimentare cu apă.

Potrivit unei apropiate a unui pacient, în câteva băi lipsesc până și conductele de apă. Cât despre cele unde există rețea funcțională, sunt probleme pe partea de furnizare, în sensul că fie presiunea este foarte slabă, fie apa nu se mai încălzește. Ar fi vorba despre etajul al doilea, zonă COVID, care nu a fost renovată odată cu lucrările de modernizare din anul 2017.

„Nu este apă de o săptămână acolo. Adică este puțină, rece... Băile de la acel etaj sunt de-a dreptul fără cap și fără coadă. Oamenii transpiră, au nevoie de apă pentru a se spăla. Vorbim totuși despre Secția de Boli Infecțioase, care ar fi trebuit să fie lună, mai ales în pandemie. Eu și cei care știm despre ce e vorba acolo, mai râdem, mai facem haz de necaz, dar adevărul e că așa ceva nu e deloc în regulă. Păi la Recuperare, de exemplu, sunt condiții de cinci stele. De ce la Infecțioase nu se poate? Clar este o problemă de management la „Mavromati”. În unele băi, nici măcar nu sunt conducte, pentru că nu s-au realizat atunci când s-au făcut lucrări acolo. Cică trebuie să ne spălăm des pe mâini, dar ce spălat, când nici țeavă cu apă nu este?”, reclamă apropiata unui pacient.

În lipsa unor condiții normale, unii dintre cei îngrijiți în secție ar fi găsit soluții mai puțin obișnuite pentru a respecta o minimă igienă corporală: apa minerală trimisă de către familii.

„Eu vorbesc zilnic cu prietenul meu. Și îmi zice la un moment dat: „Ne-am spălat cu apa minerală pe care o primim de acasă”. Deci o folosește pentru a se spăla pe corp. Nu știu dacă și unde sau cum o încălzește. E revoltător, părerea mea. Și mai sunt ca el, săracii, vă dați seama. Acum voi fi poate mai tranșantă, dar vă întreb: eu să fi fost internată, acum, cât sunt în perioada menstruală, eman anumite mirosuri, ceilalți din salon cu mine trebuiau să se intoxice sau cum? Cum să nu te poți spăla normal, cu apă caldă, într-un spital unde tocmai infecțioasele se tratează. Și acolo nici nu se spală pe jos”, a mai spus femeia.

Coordonatorul unității sanitare neagă existența unei probleme extinse privind alimentarea cu apă, însă recunoaște că sunt defecțiuni care, spune ea, nu pot fi remediate în perioada imediat următoare.

„Nu sunt probleme cu apa. Doar că apa caldă vine mai greu, trebuie lăsată să curgă câteva minute. Cred că o singură chiuvetă are o problemă, este vorba de etajul 2 unde este spațiul carantinabil, acolo nu s-au făcut renovări și nu s-au schimbat țevile din perete. Din păcate, nu se poate face nimic acum”, a precizat medicul Valentina Morcov, șefa Secției de Infecțioase.

Cât despre lipsa apei de o săptămână, despre care semnalează reclamanta, o explicație este oferită de către managerul operațional al Nova Apaserv.

„Acum o săptămână, a fost o lucrare la blocul de medici. Din câte mi s-a spus, informația pe care o am este că s-a atins o conductă, dar internă, nu în exterior, să intervenim noi. Și de acolo ar fi probleme cu apa, dar asta este treaba lor internă. Noi nu am fost solicitați pentru vreo avarie, nu am avut nicio problemă la exterior. Știu că sunt niște țevi lipsă pe acolo, dar asta nu ține de noi”, a spus inginerul Romeo Obuf, manager operațional al Nova Apaserv.

Secția de Infecțioase a fost mereu considerată „oaia neagră” a Spitalului Județean. Fără investiții în infrastructură, cu un schelet vechi și lipsuri materiale de tot soiul, de la utilități până la consumabile, cadrele medicale și pacienții sunt nevoiți să se descurce cu ceea ce au.

Despre condițiile unității a vorbit și managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), într-o conferință de presă susținută luni.

„La Secția de Boli Infecțioase, într-adevăr, sunt multe probleme pe partea de băi. Dar dacă au plecat unii cu săpuniera, asta e altă problemă. Ce ține de toalete și de băi, cred că ține de managementul fiecărei unități”, a punctat medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP Botoșani.

Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, cu toate secțiile sale interne sau externe, se află în subordinea Consiliului Județean. De la declararea stării de urgență, unitățile sanitare au intrat în raport direct cu Ministerul Sănătății, însă partea de administrație a rămas în sarcina autorităților județene.

 

Spune-ne opinia ta