Conform actului normativ, doar anumite categorii de posturi sunt exceptate, inclusiv cele destinate medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate în 2024, relatează edupedu.ro.
Ordonanța 156/2024 nu exceptează explicit medicii rezidenți care își vor încheia pregătirea și vor susține examenul de specialitate în 2025. Concret, se pot angaja în spitalele și instituțiile publice absolvenții de rezidențiat care au trecut examenul de specialitate din 2024, care sunt exceptați în textul OUG, iar cei din 2025 nu.
Potrivit ordonanței 156/2024, nu vor fi blocate posturile „a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024 (…)”.
În forma de proiect a ordonanței de urgență lansată duminică, 29 decembrie, de Ministerul Finanțelor, această mențiune referitoare la anul în care medicii rezidenți susțin examenul de specialitate nu exista.
Conform prevederilor din ordonanța de urgență (OUG) 156/2024, angajările sunt permise doar în situații de excepție, precum proiecte finanțate din fonduri externe sau ocuparea a maximum 15% din posturile care devin vacante după intrarea în vigoare a ordonanței.
Iată ce prevede OUG 156/2024 la articolul VII:
„(1) Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante.
(3) Prin post unic, în sensul alin. (2), se înțelege:
a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică;
b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.
(4) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene și posturilor aferente proiectelor naționale de cercetare plătite din fonduri publice […]”.