Valentina Morcov, despre munca medicilor în pandemie: „Ne-am comportat ireproșabil”

Valentina Morcov, despre munca medicilor în pandemie: „Ne-am comportat ireproșabil”

Medicul-șef al Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean, Valentina Morcov, a vorbit despre munca depusă în perioada pandemiei COVID-19, pentru care a fost decorată cu „Meritul sanitar” în grad de Cavaler.

Într-o conferință de presă desfășurată vineri, specialistul a arătat că distincția a fost acordată ca urmare a propunerii managerului Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței.

Valentina Morcov a subliniat că, de la apariția primelor îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 în județ, echipa Secției pe care o conduce s-a comportat „ireproșabil”, ceea ce justifică o „rată a mortalității ceva mai mică decât media națională”.

„Eu spun că ne-am comportat ireproșabil, am încercat să tratăm pacienții în această perioadă dificilă, cât mai bine, am fost atenți la tot ce apărea nou, deoarece este o boală nouă, manifestări aparte și tratament dificil. Toți colegii au fost receptivi, cu toții ne-am informat în permanență asupra modului de acțiune în aceste situații. De la izolare la domiciliu a cazurilor ușoare, la modul de tratament a formelor medii, la gestionarea formelor severe. Felicit și eu pe toți colegii din Spitalul Județean. A fost un efort în echipă și eu spun că am avut rezultate bune și foarte bune, având în vedere o rată a mortalității ceva mai mică decât media națională”, a afirmat Morcov.

Medicul spune că sistemul sanitar se pregătește deja pentru următorul val pandemic.

„Cred că e, din nou, liniștea dinaintea furtunii. Pentru că vedem ce se întâmplă în Europa și cum crește numărul de cazuri în celelalte țări, exact la fel s-a întâmplat și în vară. Acum este mai bine, sunt mai puțini pacienți internați pe secții. În continuare, formele ușoare le internăm doar dacă au comorbidități. Nu putem să ne culcăm pe o ureche știind ce urmează, apar noi variante, altele mai agresive, altele mai puțin agresive. Nu vom ști exact când se va termina cu această pandemie. Trebuie să ne obișnuim, să ne adaptăm, să respectăm niște reguli care să ne ajute să ținem sub control. Am observat o evoluție nefavorabilă la pacienți tineri care nu aveau alte comorbidități decât o greutate corporală peste cea ideală”, a adăugat Valentina Morcov.

Ea a precizat că cele mai grele momente trăite în spital, în această perioadă, au fost pierderile înregistrate în rândul colegilor.

„Toate decesele dor, dar când îți este luat un coleg cu care ai lucrat aproape 20 de ani, astea chiar sunt dureroase”, a spus șefa Secției de Infecțioase.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Microbuz parcat pe o stradă din Botoșani, distrus în totalitate într-un incendiu (video)

Marţi, 9 August 2022
659

Un microbuz parcat în fața unor garaje din apropierea Pieței Viilor din municipiul Botoșani, a fost distrus în totalitate, marți, în urma unui incendiu, a informat Inspectoratul Județean pentr...

Botoșăneni acuzați că au furat componente ale unor mașini parcate. Suspecții au fost arestați preventiv

Luni, 8 August 2022
784

Doi bărbați din județul Botoșani, de 26 și 35 de ani, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar de furt calificat. Cei doi sunt acuzați că au sustras componente ale uno...

Incidența COVID-19 este de aproape 18 cazuri la mie în comuna Sulița

Luni, 8 August 2022
431

Rata de infectare cu virusul COVID-19 a ajuns la 17,72 cazuri confirmate la mia de locuitori în comuna Sulița, arată datele transmise luni de Direcția de Sănătate Publică (DSP).Potrivi...