Vaccinurile pentru tratarea cancerului ar putea fi disponibile până în 2030

Vaccinurile pentru tratarea cancerului ar putea fi disponibile până în 2030

Fondatorii BioNTech au anunțat că vaccinurile pentru tratarea cancerului ar putea fi disponibile înainte de anul 2030.

Uğur Șahin și Özlem Türeci, care au fondat firma germană BioNTech care a încheiat un parteneriat cu Pfizer pentru a produce un vaccin anti-COVID cu ARNm, au declarat că au făcut descoperiri care le-au alimentat optimismul în ceea ce privește apariția vaccinurilor împotriva cancerului în următorii ani, scrie Adevărul.ro.

Cei doi au vorbit în cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg de la BBC și au descris modul în care tehnologia ARNm care se află în centrul vaccinului anti-COVID de la BioNTech ar putea fi reproiectată astfel încât să pregătească sistemul imunitar pentru a ataca celulele canceroase.

Uğur Șahin a fost întrebat când ar putea fi  folosite vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm pe pacienți, iar acesta a răspuns că ar putea fi disponibile „înainte de 2030".

Un vaccin anti-COVID cu ARNm funcţionează prin transportarea în organism a instrucţiunilor genetice pentru proteinele inofensive ale virusului Covid. Instrucţiunile sunt preluate de celule care produc proteina spike. Aceste proteine, sau antigene, sunt apoi folosite ca „afişe de căutare", indicând anticorpilor şi altor sisteme de apărare ale sistemului imunitar ce să caute şi să atace, scrie The Guardian.

Potrivit sursei citate, cei doi medici au fost că aceeași abordare poate fi folosită pentru a determina sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase. În loc să conțină un cod care să identifice virușii, vaccinul va conține instrucțiuni genetice pentru antigene canceroase — proteine care se află pe suprafața celulelor tumorale.

BioNTech lucra la vaccinuri împotriva cancerului cu ARNm înainte de izbucnirea pandemiei, dar firma a trecut la producerea de vaccinuri Covid în fața urgenței mondiale. În prezent, firma are mai multe vaccinuri împotriva cancerului în teste clinice. Türeci a declarat că dezvoltarea și succesul vaccinului Pfizer/BioNTech, care este similar cu injecția Moderna Covid, „se întoarce la munca noastră în domeniul cancerului".

Firma germană speră să dezvolte tratamente pentru cancerul de intestin, melanom și alte tipuri de cancer, dar urmează obstacole substanțiale. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot fi împânzite de o mare varietate de proteine diferite, ceea ce face extrem de dificilă realizarea unui vaccin care să vizeze toate celulele canceroase și niciun țesut sănătos.

Türeci a declarat pentru Kuenssberg că BioNTech a învățat cum să fabrice mai repede vaccinuri cu ARNm în timpul pandemiei și a înțeles mai bine modul în care sistemul imunitar al oamenilor răspunde la această tehnologie.

Dezvoltarea intensă și lansarea rapidă a serului anti-COVID a ajutat, de asemenea, autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor să afle cum să aprobe vaccinurile.

„Acest lucru va accelera cu siguranță și vaccinul nostru împotriva cancerului", a adăugat ea.

Dar Türeci a rămas precaută cu privire la această lucrare.

„Ca oameni de știință, suntem întotdeauna ezitanți să spunem că vom avea un leac pentru cancer", a spus ea.

„Avem o serie de descoperiri și vom continua să lucrăm la ele".

În august, Moderna a declarat că a dat în judecată BioNTech și partenerul său, gigantul farmaceutic american Pfizer, pentru încălcarea brevetului privind vaccinul Covid-19 al companiei.

Întrebat despre acest lucru, Sahin a spus: „Inovaţiile noastre sunt originale. Am petrecut 20 de ani de cercetare pentru a dezvolta acest tip de tratament şi, bineînţeles, vom lupta pentru proprietatea noastră intelectuală".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
109

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
62

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
160

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...