Potrivit medicului Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, la ora actuală investigaţiile la CT se fac doar pentru pacienţii internaţi în spital şi pentru cei ce vin prin Unitatea de Primire Urgenţe.
Deşi zilnic sunt câte opt locuri pentru investigaţiile la CT, numărul de pacienţi este mai mare, mai ales atunci când sunt urgenţe, ceea ce face ca programările să se întindă şi pe câteva zile.
Prin achiziţionarea unui nou aparat, care să deservească doar Unitatea de Primire Urgenţe, timpii de aşteptare şi zilele de spitalizare ar fi cu mult reduse.
La nivelul Spitalului Judeţean Mavromati se pot face explorări şi la RMN, dar aparatul este al unei firme private, iar programările sunt făcute de deţinătorii aparatului.
“În spital avem contract cu o firmă privind examinările RMN, iar examinările efectuate cu CT sunt ale spitalului. În ceea ce priveşte RMN-ul listele de aşteptare nu ţin de noi. La CT, zilnic sunt programate un număr de 8 examinări din cadrul spitalului şi toate examinările care sunt solicitate de Unitatea de Primire Urgenţe. Pacienţii ce depăşesc cele opt locuri sunt programaţi în zilele următoare. Dorim să avem două aparate CT, unul care să deservească numai spitalul şi unul care să deservească numai urgenţa. Scopul celor două aparate este să scadă durata de spitalizare, cu cât se lungeşte aşteptarea pentru un examen CT cu atât stă pacientul mai mult în spital”, a precizat medicul Ştefan Bercea.
La nivel central au fost făcute demersuri în vederea dotării Spitalului Mavromati cu un aparat CT şi un RMN, existând promisiuni din partea Ministerului Sănătăţii că se vor face aceste achiziţii.