Un medic specialist pe medicină de urgență spune cum ne afectează schimbările bruște de temperatură

Un medic specialist pe medicină de urgență spune cum ne afectează schimbările bruște de temperatură

Schimbările bruște de temperatură ne pot afecta serios sănătatea. Trecerea de la temperaturi ridicate la ploaie și vreme înnorată îi afectează în special pe copii, pe bătrâni și pe bolnavii cronici. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a vorbit în exclusivitate la Antena3, despre cum sunt afectate anumite persoane din cauza oscilațiilor de temperatură.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, la Antena 3, despre seria de afecțiuni cu care se pot confrunta oamenii în această perioadă.

„Într-adevăr, aceste variații reprezintă un stres major, cu potențial efecte negative asupra celor care fac parte de grupele de risc. Vorbim despre vârstnici, copii, cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice sau metabolice. Particularitățile fizice și psihice individuale influențează modul cum se face această adaptare, așa că mulți dintre noi pot prezenta o simptomatologie polimorfă mergând până la agravarea sau compensarea unor afecțiuni”, a declarat cadrul medical.

Pe primul loc sunt afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi tulburări de ritm, variații de tensiune arterială și chiar de compensarea afecțiunilor cardiace cu risc crescut de infarct miocardic sau insuficiență cardiacă sau agravarea arteriopatiilor periferice.

Pe al doilea loc sunt cele neurologice, cu risc crescut de accident vascular, cerebral ischemic, sindroame migrenoide, tulburări ale apetitului, inapetență sau bulimie, tulburări ale somnului, somnolență sau insomnie. În modificările neuropsihice este inclusă și tulburarea afectivă sezonieră și chiar cu risc crescut de suicid.

Pe al treilea loc sunt cele respiratorii, printre care se numără laringite, traheo-bronşite, otite, pneumonii.

Pe de altă parte, nici afecțiunile osteoarticulare nu sunt de neglijat, pentru că în această perioadă sunt foarte mulți pacienți care ajung cu nevralgii intercostale, cu afecțiuni osteoarticulare. Pe de altă parte, nu putem trăi sub un clopot de sticlă și ar trebui să fim foarte atenți la această simptomatologie polimorfă și dacă ea persistă, să consultăm un medic.

„Este suficient să vă îmbrăcaţi conform temperaturii de afară, nu a datei din calendar. Pentru cei din grupa de risc, să evite deplasările dimineaţa când este foarte frig, sau să alterneze deplasările, cu repaos în spaţiile încălzite. Pe de altă parte, adaptarea medicaţiei în această perioadă trebuie făcută doar după consultul medicului de familie sau a specialistului. Constat o tendinţă îngrijorătoare când sunt aceste variaţii bruşte de temperatură. Un exces de antinflamatoare sau de antibiotice luate de pacienţii noştri, ceea ce înseamnă pe de o parte risc crescut de hemoragii digestive superioare. Antibioterapia nejusticată, fără indicaţii, poate să ducă la numeroase complicaţii, sau nu are efectul scontat", a explicat doctor Tudor Ciuhodaru la Antena3.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ofertă la teatru de Zilele municipiului Botoșani: Un bilet plus unul gratuit la „Iubesc. Iubesc. Te iubesc!”

astăzi, 12:59
26

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 18:00, la Casa Tineretului, se va juca spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. ...

Cinci persoane, printre care și un copil de 8 ani, rănite într-un accident rutier în a treia zi de Paște! (foto)

astăzi, 12:20
732

Un accident rutier în urma căruia au rezultat cinci victime s-a produs, marți dimineață, pe raza localității Roșiori, din județul Suceava.Potrivit pompierilor care au ajuns la fața ...

Risc de inundații în județul Botoșani, Cod Galben până la miezul nopții!

astăzi, 12:00
102

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.Fenomenele prognozate sunt „s...