Un medic explică: De ce este astăzi Ziua Diabetului? Și de această zi are legătură cu un român celebru!

”Despre asta e vorba pe 14 noiembrie. Despre inventarea unui tratament care a salvat de o sută şi ceva de ani zeci de milioane de vieţi şi continuă să o facă zi de zi”.

Un medic explică: De ce este astăzi Ziua Diabetului? Și de această zi are legătură cu un român celebru!

Dr. Adrian Copcea este medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice și oferă numeroase sfaturi pacienților diagnosticați cu această boală.

14 octombrie este, în întreaga lume, Zilei Diabetului, zi desemnată de Federaţia Internaţională de Diabet pentru a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni răspândite masiv pe planetă în prezent, una dintre bolile cronice netransmisibile, bolile asociate stilului de viaţă modern.

Dar ce e 14 noiembrie?, este întrebarea adusă în atenție de medicul Adrian Copcea.

Redăm integral răspunsul doctorului specialist în Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice:

”14 noiembrie este ziua de naştere a unui medic, Frederick Banting, care e creditat ca “co-descoperitor al insulinei”, alături de Charles Best. De fapt Banting e exact modelul omului-antreprenor care împinge istoria înainte, chiar fără a fi un expert forte al unui domeniu. Banting nu ştia să scrie corect “diabet” dar a ştiut să impulsioneze şi să catalizeze vârfuri ale planetei în a finaliza un drum lung de câteva decenii finalizat cu prima injecţie de insulină la om. Drum pe traseul căruia am fost şi noi reprezentaţi de Nicolae Paulescu, care avansase şi el mult dar care nu a apucat să purifice un extract de insulină atât de bine încât să poată fi administrat la om. Ceea ce au făcut canadienii impulsionaţi de Banting.

Banting era de fapt un chirurg / ortoped canadian ce la un moment dat a fost extrem de entuziasmat de ideea obţinerii insulinei, mai exact a extrasului pancreatic ce ar vindeca diabetul. Atât de motivat încât a determinat un reputat profesor de fiziologie, MacLeod, să-i dea un laborator, ba chiar să-i dea şi un student să-l ajute.

Studentul a fost Charles Best iar extrasul pancreatic chiar a fost administrat unui om după o purificare suplimentară făcută de un biochimist experimentat, Collip. Omul s-a numit Leonard Thompson şi a fost primul supravieţuitor al diabetului tip 1 cu insulină, a trăit 13 ani cu o boală anterior fatală. Banting şi Best au primit Nobelul pentru medicină.

Povestea invenţiei canadiene a insulinei e contestată de diverşi autori care spun că echipa ad-hoc impulsionată de Banting, care nu era nici pe departe un bun internist sau cunoscător al fiziologiei, s-a inspirat din opera lui Nicolae Paulescu, care era cu adevărat un internist şi un fiziolog de rang înalt, care înţelesese bine diabetul cu 100 de ani înainte ca încă să se mai descopere din “predicţiile” lui Paulescu. Wikipedia în română spune că adevăratul descoperitor al insulinei e Paulescu, aşa o spun şi pagini ale Universităţii de Medicină din Bucureşti. Adevărul e nu chiar la mijloc, dar Paulescu n-a apucat să facă injecţie unui om, pe când canadienii au şi purificat insulina printr-un procedeu original (unii zic că şi procedeul ar fi fost inspirat tot din Paulescu…) şi chiar au administrat-o la om, într-un spital. Oricum ar fi fost teoria de dinainte, prima injecţie de insulină s-a făcut la Toronto, în Canada, şi nu doar unui om ci unui grup de oameni care au supravieţuit diabetului tip 1.

La mulţi ani tuturor celor cu diabet, suntem la 100 şi un pic de ani de la apariţia unui tratament absolut remarcabil pentru planeta asta: insulina. Iar istoria insulinei e legată profund nu de spectaculoasa medicină cunoscută de Banting, dar de impulsul lui de antreprenor. Pentru că despre asta e vorba la Banting. Şi despre asta e vorba pe 14 noiembrie. Despre inventarea unui tratament care a salvat de o sută şi ceva de ani zeci de milioane de vieţi şi continuă să o facă zi de zi”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Principiul incertitudinii”, filmul ”bazat pe fizică și pe actori”, a ajuns la Botoșani! (Foto)

astăzi, 08:29
7

Cinematograful ”Unirea”, amfitrionul proiecțiilor de gală din Botoșani, a reunit cinefilii, și nu numai, la avanpremiera filmului  ”Principiul incertitudinii”.O ce...

Teritoriul României se micșorează: Aproape un hectar dispare în fiecare an. Județele Botoșani și Galați, cele mai afectate!

astăzi, 08:06
57

România se confruntă cu o problemă gravă legată de pierderea terenului, cauzată în principal de acțiunea de eroziune a râului Prut. Acesta „mușcă” permanent din m...

Bucurie într-o parohie din Botoșani: IPS Teofan a botezat cea de-a cincea fetiță a preotului Ionuț! (Foto)

astăzi, 07:32
352

În cea de-a doua duminică a Triodului, a Întoarcerii fiului risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta și Dumnezeia...