Un medic din Botoșani trage un semnal de alarmă în privința unor afecțiuni apărute la copii: „Sunt foarte grave, pot fi amenințătoare cu moartea” (Video)

Medicul vorbește despre numărul copiilor care ajung la spital cu diverse complicații. De asemenea, oferă și o serie de sfaturi și recomandări părinților.

Medicul Gianina Georgiana Hamza-Lalău a preluat conducerea Secției de Pediatrie 1 la aproximativ trei ani de la venirea sa la Botoșani. Cadrul medical susține că patologiile cu care copiii se prezintă la spital sunt diverse, însă ponderea nu mai este sezonieră așa cum era înainte. De exemplu, când în sezonul rece erau predominante afecțiunile respiratorii, iar în sezonul cald cele digestive sau altele.

Cu toate acestea, specialiștii au constatat o agravare a unora dintre afecțiuni după pandemia de Covid-19.

Patologiile sunt diverse, nu mai există o pondere sezonieră pentru digestiv sau respirator. Probabil ca urmare a izolării în timpul Covidului. Patologiile foarte importante ca și sindromul hemolitic-uremic, post Covid, aceasta este o reală problemă”, a declarat dr. Gianina Georgiana Hamza-Lalău, medic șef Secția de Pediatrie 1.

Cadrul medical spune că aceste cazuri sunt grave și trebuie tratate cu maximum de seriozitate. Partea proastă este că au nevoie de dializă, intervenții medicale care nu se pot efectua la Botoșani copiilor. Astfel, copiii sunt trimiși la Iași.

Avem susținerea centrului universitar de la Iași care preiau aceste cazuri când suntem depășiți pe plan local, pentru că se impune dializă, hemodializă. Cele mai multe cazuri din ultimii aproape doi ani au fost post Covid, iar asta a fost singura cauză descoperită. Sunt foarte grave, pot fi amenințătoare cu moartea. Trebuie inițiată cât mai repede dializa”, a completat dr. Gianina Georgiana Hamza-Lalău.

Sindromul hemolitic-uremic tipic se întâlnește de regulă la sugar și la copilul mare, dar se poate întâlni și la adulți. Debutul bolii este precedat cu câteva zile de o diaree sangvinolentă, de obicei afebrilă.

Evoluția sa este de obicei favorabilă, după eradicarea infecției cauzale.

„A fost imensă”

O altă afecțiune gravă descoperită în ultimii ani la copii este pneumonia lobară.

Foarte multe pneumonii lobare. În ultimul an ponderea de pneumonii lobare a fost imensă. Comparativ cu anii trecuți când un caz de pneumonie apărea o dată la șase luni. Acum cam toți copiii au opacități și sunt cu siguranță în cazul unei viroze netratate corespunzător sau nebăgate de seamă sau asimtpomatic de altfel”, a adăugat medicul.

Pneumonia lobară este o formă de infecție a plămânilor care implică o inflamație continuă a unuia dintre lobii pulmonari.

Sfaturi pentru părinții botoșăneni

Astfel, medicul explică faptul că, de fapt, aceste cazuri nu s-au înmulțit neapărat, ci sunt mai greu de tratat din cauza complicațiilor apărute.

Se menține același număr, dar sunt mai complicate, mai greu de tratat. O viroză respiratorie simplă nu se mai poate trata ca în urmă cu 10 ani, nu se mai poate așa. Se complică foarte ușor și deja când ajunge la spital este complicată. Asta este diferența”, a completat cadrul medical.

Dr. Gianina Georgiana Hamza-Lalău le atrage atenția și părinților la modul în care tind să gestioneze o afecțiune medicală. Cadrul medical spune că este important ca micuții să țină un regim igieno-dietetic, adică să nu fie expuși în colectivități și să aibă grijă la alimentație.

Inclusiv din colectivități. Dacă am ține un regim igieno-dietetic ar fi bine. Unii părinți înțeleg, majoritatea, dar unii nu. Regimul igieno-dietetic este mai important decât o listă întreagă de medicamente. Pentru început scoți copilul din comunitate, nu îl duci la grădiniță cu antibiotice și antitermice la purtător. Atunci medicul nu și-a rezolvat problema, nu va funcționa tratamentul și se va suprapune altă patologie cu ce avea anterior. Dacă s-ar menține această conduită ponderea ar fi mult mai mică. Contează și ce mănâncă copilul, deoarece trebuie să îi aducem un aport energetic mult mai crescut. Corpul atunci când suferă consumă din energiile pure și personale, iar noi trebuie să venim din exterior să compensăm. Este de indicat să consumăm proteine și glucide, fără carbohidranți. Nu ne dorim obezi la vârsta de 7 ani (...)”, a conchis medicul Gianina Georgiana Hamza-Lalău.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Medicii veterinari în alertă: Două noi focare de pestă porcină în județul Botoșani!

astăzi, 15:11

Cele două focare au fost depistate în comuna Lunca, la finalul săptămânii trecute. Un focar este într-o exploatație cu patru porci și cel de-al doilea este într-o gospodă...

La Botoșani: Copil ajuns la spital din cauza unui glob pentru bradul de Crăciun! (Video)

astăzi, 13:47

Un copil a ajuns, miercuri dimineață, pe Compartimentul de Primiri Urgențe a Secției de Pediatrie din cauza unui glob pentru bradul de Crăciun. Mai exact, copilul se juca cu un glob pe care l-...

Un tânăr medic cu istorie a preluat șefia unei secții din Botoșani: „Nu mi-am dorit acest lucru” (Foto, Video)

astăzi, 12:30

Medicul Gianina Georgiana Hamza-Lalău a preluat șefia Secției de Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Secțiile Pediatrie 1 și Pediatr...