Un cunoscut nutriționist AVERTIZEAZĂ: Nu uitați cuvântul MAGIC al sărbătorilor: CUMPĂTAREA

Nutriţioniştii recomandă ca în Seara de Crăciun şi în zilele de sărbători care urmează oamenii să fie cumpătaţi în consumarea preparatelor culinare şi a băuturilor alcoolice, la fel cum recomandă şi consumarea produselor tradiţionale din carne de porc în locul celor pe bază de ouă.

“Cuvântul magic pentru sărbători este cumpătare. Sărbătorile încep în seara de 24 decembrie şi se termină după un serial de zile onomastice, sărbători religioase sau la cumpăna dintre ani. Apoi iar vor fi sărbători onomastice până în ziua de 8 ianuarie. Toate sunt mari provocări emoţionale, dar şi gastronomice pentru om, combinate sau nu cu perioade de vacanţă. Ce facem în această perioadă?! Spuneam că este vorba de cuvântul magic cumpătare.

Cu alte cuvinte, putem consuma din toate, dar cu moderaţie, cu multă cumpătare. În seara de Crăciun, de exemplu, sunt două categorii de persoane: cei care au postit şi şi cei care n-au postit. Postitorii sunt extrem de vulnerabili la abundenţa gastronomică şi alcoolică din Seara de Crăciun, pentru că după o perioadă de şase săptămâni de post, stomacul nu mai este obişnuit şi alimentele pe care înainte le tolera s-ar putea să nu le mai tolereze, mai ales că sunt în cantitate mare şi mai ales că sunt la o oră neobişnuită pentru corp, adică seara, seara târziu. Stomacul omului nu este obişnuit cu aşa ceva. Toate aceste lucruri se repetă a doua zi, e ziua întâi de Crăciun, se repetă în ziua a doua de Crăciun şi vă daţi seama că, pur şi simplu, organismul uman este bulversat de abundenţa alimentară, combinată cu consumul de alcool, combinată cu fumatul, chiar şi la persoane care în general nu fumează. Şi, culmea, în această perioadă oamenii se mişcă mai puţin. De aceea, repet pentru a treia oară: cumpătarea este recomandarea cea mai importantă pe care o facem”, a declarat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Nicolae Hâncu.

El chiar recomandă în această perioadă preparatele tradiţionale din carne de porc, dar cu măsură, şi consumate în zile diferite, la fel cum recomandă evitarea ouălor şi a produselor cu maioneză.

“Sugerăm pentru perioada sărbătorilor să se consume alimentele tradiţionale de Crăciun, preparatele din porc. Poate că lumea este contrariată de această recomandare pe care o face un nutriţionist, dar e vorba de preparate de porc. Toate pot fi consumate, dar, a patra oară repet, cu moderaţie, cu cumpătare. Dacă avem aperitive din preparate de porc, atunci să ne limităm, în Seara de Crăciun, să nu mâncăm şi friptură de porc. Sau invers, a doua zi să nu mâncăm aperitive şi să mâncăm friptură de porc”, îndeamnă nutriţionistul clujean.

Unul dintre preparatele culinare foarte întâlnite sunt şi sarmalele, despre care spune că sunt chiar sănătoase, dar cu condiţia să nu fie consumate cu smântână.

“Sarmalele nu pot lipsi. Sarmalele pregătite cu multă înţelepciune, adică să nu fie carne foarte grasă, să nu fie carne grasă chiar deloc dacă se poate, cu afumătură care să fiarbă în sarmale, dar nicidecum sarmalele, când sunt terminate, să nu fie stropite din belşug cu smântână. O să întrebe lumea cum se pot mânca sarmale fără smântână; se mănâncă foarte bine, e vorba numai ca mental să fim pregătiţi pentru acest lucru şi în acel moment sarmalele devin o mâncare extrem, extrem de sănătoasă. Dar încă o dată vă spun: dacă aperitivele sunt bogate, sunt preparate din porc, dacă urmează o ciorbă care este şi ea bogată în smântână şi apoi mai urmează şi o friptură bogată în grăsime, cu nişte garnituri de tip cartofi prăjiţi şi aşa mai departe, atunci vă daţi seama că sarmalele nu fac decât să umple paharul şi să declanşeze tulburări digestive”, atenţionează Nicolae Hâncu.

Potrivit acestuia, pot fi consumate şi dulciuri, dar şi ele în cantităţi mici şi fără să fie combinate cu alte alimente grele.

“Dacă se consumă dulciuri, ele să fie aproximativ la o oră după ce s-a consumat felul doi, iar în Noaptea de Crăciun chiar să nu se consume dulciuri decât nişte dulciuri sub formă de fursecuri şi să se lase pentru a doua zi la prânz prăjiturile cu cremă, torturile, care torturi, dacă nu suntem atenţi, din torturi devin torturi. Recomandările noastre pentru a se consuma din toate – cu alte cuvinte, gustaţi din toate, dar nu mâncaţi din toate – se referă cu precădere la cei care au postit, dar se referă şi la cei care nu au postit, dar care suferă de anumite afecţiuni ale tubului digestiv sau sunt cardiaci sau au afecţiuni renale sau diabet zaharat.

Aceste persoane sunt şi mai vulnerabile la tulburări digestive sau chiar la evenimente cardiace neplăcute în perioada Sărbătorilor de Crăciun, a zilelor onomastice – Vasile, Ştefan, Sfântul Ioan – şi care pot fi prevenite – pentru a şasea oară spun – cu moderaţie, cumpătare. Dacă ţinem cont de această vorbă atât de înţeleaptă, veche de pe vremea lui Aristotel, nu facem decât să beneficiem din plin de magia Sărbătorilor de Crăciun, să ne bucurăm inclusiv de preparatele culinare, de un pahar de vin bun, fără să fim bolnavi”, explică medicul.

În privinţa băuturilor alcoolice, Nicolae Hâncu recomandă în special vinul, în cantităţi mici, mai puţin berea şi deloc băuturile spirtoase, mai ales înainte de masă.

“Noi în general nu recomandăm băuturile spirtoase consumate înainte de mâncare, pentru că se produc anumite modificări care dereglează după aceea consumul alimentelor. Recomandăm vin la masă şi după masă. Pentru Seara de Crăciun berea este mai puţin recomandată, dar ea poate să fie mutată pentru prima zi de Crăciun, pentru ziua de 25 şi 26. Toate acestea pot să fie consumate; două-trei pahare de vin… Dacă cineva are antrenament la mai mult şi-şi pierde măsura o să vadă care sunt consecinţele, pentru că vă daţi seama că abuzul alimentar combinat cu abuzul alcoolic este un dezastru pentru un organism şi pentru un organism care urmează după post este un şi mai mare dezastru”, avertizează nutriţionistul.

Totuşi, dacă se depăşeşte consumul moderat de alcool, cu efecte neplăcute a doua zi, Nicolae Hâncu recomandă ca remediu apa la temperatura camerei, nu lichidele folosite în popor, cum este moarea de varză.

“Dacă pe cineva îl afectează abuzul de alcool şi de mâncare, a doua zi el trebuie să fie reţinut, cel puţin până în partea a doua a zilei, să aibă un bun tranzit intestinal pentru a-şi elimina reziduurile alimentare şi aşa mai departe. Sub niciun motiv să nu îşi provoace voma, aşa cum făceau romanii în urmă cu mii de ani, şi să consume foarte multe lichide, lichide la temperatura camerei. Povestea aceasta cu moarea de varză, cu licori acre şi aşa mai departe sunt vorbe din popor şi nu am nicio bază ştiinţifică. Să nu uităm că un consum de apă minerală gazoasă sau negazoasă, plată, consumată mai mult de 2-3 litri ajută foarte mult la reechilibrarea organismului, combinată cu consumul de fructe, dar nu chiar imediat, pentru că ne provocăm tulburări digestive. Şi cu salate, legume la grătar, legume la cuptor”, mai spune sursa citată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI