Tuse convulsivă sau „tuse măgărească” la Botoșani. Medic: „Cazurile clinice sunt dramatice”

Cei mai mulți dintre părinți refuză să îi vaccineze pe copii, deși nu au motive bine întemeiate.

În județul Botoşani au fost raportate primele cazuri de tuse convulsivă. Îmbolnăvirile au apărut la copiii nevaccinați.

Deși nu au fost cazuri grave, medicii atrag atenția că boala poate avea consecințe dramatice.

Avem și la Botoșani două cazuri confirmate cu tuse convulsivă. Din nou, din păcate, vorbim de reapariția în teritoriu a unor boli prevenibile prin vaccinare prin schemă gratuită la medicul de familie. Vorbim despre o boală pe care cei mai în vârstă o știu drept tusea măgărească, care afectează foarte grav copiii mici, dar care poate fi prezentă și la adulți”, a declarat Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, potrivit TVR Iași.

De asemenea, medicii de familie spun că părinții se tem că cel mic poate dezvolta autism, deși nu există niciun studiu care să arate vreo legătură între vaccin și această boală.

Părinții nu vor să înțeleagă că asta este spre binele lor. Nu există nicio dovadă, mulți se tem că al lor copil poate dezvolta autism. Nu există niciun studiu care să arate într-adevăr că există corespondență între autism și vaccin”, a declarat și Silvia Mazilu, medic de familie în Botoșani.

Specialiștii mai spun că micuții sub trei ani pot dezvolta forme severe ale bolii și pot rămâne cu sechele.

În acest trend de refuz al vaccinării intră și acest vaccin care cuprinde imunizarea pentru tusea convulsivă și observăm aceste cazuri. Cazurile clinic sunt dramatice, pentru că vorbim de un copil care face niște crize de tuse cu o dispnee severă, copilul se albăstrește, face convulsii, de aceea se numește și tuse convulsivă. În momentul tuselor copilul rămâne fără aer și face convulsii. Convulsia înseamnă afectarea creierului”, a mai spus Irina Alecu.

Vaccinarea pentru tusea convulsivă este gratuită și se face în cabinetele medicilor de familie. Serul se administrează la două, patru, 11 luni, iar mai apoi la 5 și 14 ani.

Vaccinați copiii cu dozele de vaccin din schema națională pentru că acolo sunt cuprinse niște boli dramatice, cu sechele pe viață și care, din păcate, le vedem tot mai des în teritoriu. La fel ca rujeola și tusea convulsivă. Sperăm că nu vom reveni cu poliomelita, care va fi o tragedie dacă va reapărea în teritoriu”, a completat Irina Alecu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ajutoare de încălzire acordate de stat pentru locuitorii din Botoșani: Ce documente sunt necesare!

Monday, 7 October 2024

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili so...

O unitate sanitară din Botoșani angajează medici: Lista locurilor de muncă vacante a AJOFM!

Monday, 7 October 2024

Se caută spre angajare un medic rezident și un medic specialist, absolvenți de studii universitare. Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Oferta este ...

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

Monday, 7 October 2024

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...