Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Stresul, agitația, gândurile anxioase, fuga, stilul de viață și mâncarea nesănătoasă ne afectează din toate punctele de vedere. De aceea tot mai mulți tineri ajung să se confrunte cu diferite probleme de natură medicală. 

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la spital cu accident vascular cerebral, acestea reprezentând patologiile cele mai frecvente cu care se confruntă.

Cea mai tânără pacientă ajunsă la cel mai mare spital din Botoșani cu AVC are 35 de ani.

Cea mai tânără pacientă pe care am investigat-o zilele trecute are 35 de ani cu un accident vasculare cerebral hemoragic. Suntem în curs de cercetare, dar bănuim că a fost cauzat de un ghemuleț de vase de sânge anormale”, a declarat dr. Cristina Luchian, medic specialist neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

 

Medicul botoșănean confirmă faptul că vârsta la pacienții cu AVC a scăzut. Și asta din cauza stilului de viață predominant și a alimentației, de cele mai multe ori, nesănătoase.

„Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant, mult stres. Mă stresez, mă agit, nu dorm noaptea, mai bag o cafea peste ce am avut, un energizant. Mai sunt unii cu vicii și în momente de stres apelăm la vicii să ne liniștim. Un stil de viață nesănătos, mâncatul gras. Ok, din când în când mâncăm fast-food, preferăm mâncarea care este disponibilă imediat, dar care nu este sănătoasă, este o bombă calorică. Din când în când, la poftă, da, este în regulă, dar să nu fie o regulă ca atunci când n-am mâncare în casă să merg la fast-food”, a adăugat medicul Cristina Luchian.

„La mașină dacă nu avem ITP ne oprește poliția, ne ridică plăcuțele, certificatul și nu mai avem voie să circulăm”

Cadrul medical mai spune că pentru a putea preîntâmpina producerea unui AVC ar fi indicat să ne facem un buletin de analize anual. Cu toate acestea, la nivelul țării noastre nu există un program de prevenție primară bine pus la punct.

Totodată, nici populația nu are o educație a prevenirii atât de bine dezvoltată.

Măcar un bilanț anual de analize. Problema la noi în țară este lipsa unui program de prevenție primară foarte bine pus la punct. La mașină dacă nu avem ITP ne oprește poliția, ne ridică plăcuțele, certificatul și nu mai avem voie să circulăm. A devenit foarte frecvent la pacienți, în special la cei vârstnici, în momentul în care îi internăm să găsim mai multe boli asociate, iar ei găsesc un motiv de laudă că nu au văzut medicul niciodată. Pentru noi nu reprezintă o laudă. Medicul este pus acolo doar să consulte, să vadă, pentru că sunt lucruri care pot fi prevenite. Nu 100%, pentru că lucrăm cu șansa omului, dar scădem statistic vorbind posibilitatea de a face un AVC”, a completat dr. Cristina Luchian.

Medicul a mai explicat faptul că este foarte important să cunoști primele simptome ale unui posibil accident vascular cerebral. Dacă pacienții ajung în primele patru ore la spital atunci ei pot fi eligibili pentru tromboliza intravenoasă.

Noi avem acel AVC în primele patru ore. Dacă pacientul se prezintă la timp pooate fi eligibil pentru tromboliză intravenoasă”, susține medicul botoșănean.

Anul trecut, la Botoșani, 28 de pacienți din 700 au beneficiat de această tromboliză intravenoasă.

Anul trecut am avut 28 de trombolize, număr care ne-am dori să crească. Am avut anul trecut vreo 700 AVC-uri. Majoritatea ajung prea târziu. Nu realizează, este acel mai stau că îmi trece, iar orice minut pierdut timpul înseamnă creier”, a declarat medicul Cristina Luchian.

Primele semne ale unui posibil accident vascular cerebral sunt asimetria facială, atunci când cade colțul gurii, tulburări de vorbire, lipsa forței în picior sau mână, dar și orice alte probleme care se instalează dintr-o dată.

Orice problemă care se instalează brusc, subit, se sună la 112 și se anunță. Avem protocolul nou de avc pe partea de tratament de tromboliză și s-a instituit codul avc, iar când dispecerul aude aceste lucruri pe care vi le-am spus se încearcă prioritizarea transportului la caz”, a concluzionat cadrul medical.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

astăzi, 16:00

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...

Programări „întinse” și listă de așteptare până în septembrie la Botoșani: „Nu putem face medicină la viteză” (Video)

Wednesday, 2 July 2025

În cadrul cabinetului de Neurologie din Ambulatoriul Spitalului „Mavromati” lista de așteptare pentru consultații se întinde până în luna septembrie. Astfel că,...