Orice om, adult sau copil, a avut la un moment dat pofte alimentare, fie de dulce, fie de sărat, fie pentru prăjeli. Este bine să înțelegi că aceste pofte nu sunt întotdeauna simple mofturi, ci sunt semnale pe care organismul le poate transmite atunci când o anumită substanță s-a epuizat. Mergi la medic și află dacă nu ai un dezechilibru în organism.
Cu alte cuvinte poftele alimentare nu sunt simple manifestări ale senzației de foame ci mai ales sunt simptome pe care organismul uman le transmite în plan mental. Sau pot fi semnalul de alarmă al unui dezechilibru în organism.
Este adevărat însă că atunci când o persoană are un stil de viață echilibrat, mănâncă sănătos, diversificat, face sport, nu este exclus să se confrunte cu poftele. Dar, aceste pofte apar atunci când pur și simplu acel individ dorește să-și facă o mică bucurie culinară, să simtă o plăcere gastronomică. Specialiștii spun că este partea mentală, creierul uman să stocheze o cantitate mare de senzații asociate cu alimentele pe care un om le consumă, așa cum sunt gustul, textura, mirosul. Iar când ești stresat, de exemplu, pentru relaxare și senzația de bine creierul va dori să retrăiască acele senzații plăcute pe care le oferă un aliment.
Însă, de multe ori, atunci când ai o pofta culinară este foarte posibil să trebuiască să-ți faci un set de analize. La modul preventiv, fiindcă aceste pofte pot ascunde un dezechilibru existent în organismul tău.
Sunt studii care arată că de exemplu, pofta de ciocolată poate să fie asociată cu un deficit de cupru, magneziu sau vitamina B. La fel, dacă ai poftă de lapte sau de brânză, probabil ai nevoie de mai mult calciu. Simți o poftă irezistibilă pentru alune sau nuci? Atunci probabil ai nevoie de acizi grași, de proteine. Pui mereu multă sare în tot ceea ce consumi? Ai nevoie de sodiu. Ai o săptămână în care vrei să consumi numai carne, ei bine s-ar putea ca organismul tău să-și ceară fier, aminoacizi sau fosfor. De asemenea, nevoia acută de a consuma carne poate să fie prezentă mai ales în perioada în care ești extrem de suprasolicitată fizic și psihic, de aceea organismul tău are nevoie de proteine ca să se refacă.
Dacă poftele tale alimentare apar frecvent, mergi totuși la medic ca să te asiguri că totul este bine și nu ai un dezechilibru în organism. Totodată, o soluție pentru a lupta cu aceste pofte este de a acorda o importanță deosebită alimentației. Consumă elemente cât mai sănătoase, ai grijă să iei cele 3 mese obligatorii pe zi și ideal ar fi două gustări.
Doctorul zilei