Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evoluție imprevizibilă în majoritatea cazurilor și duce, de cele mai multe ori, la deces. "Nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție", a explicat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"din București.
Eleva în vârstă de 18 ani, diagnosticată cu meningită, a murit joi după-amiază, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Cazul de meningită meningococică fulminantă a fost confirmat, joi, de DSP București. Meningita este o boală contagioasă. Elevii liceului au primit tratament profilactic, iar DSP urmează să facă dezinfecție în tot liceul. Cursurile în acest liceu vor fi suspendate vineri, pentru dezinfecție.
Meningita, o urgență medicală, cu evoluție imprevizibilă
"Meningita, indiferent de ce cauză are, este o urgență medicală și presupune un diagnostic rapid și o intervenție rapidă. Meningitele bacteriene pot, mai degrabă, să aibă o evoluție imprevizibilă - și, dacă ne referim la meningococ, este una dintre situațiile cele mai grave. În momentul în care vorbim de o infecție cu meningococ - fie că vorbim despre meningită, fie că vorbim de alte afectări - este aceeași situație, în care evoluția e clar imprevizibilă. Și sunt unele cazuri, chiar dacă sunt rare, când evoluția este atât de rapidă, încât vorbim de ore. Și în situația asta, este o infecție care prinde tot organismul și putem avea afectare multiorganică, putem avea funcții prăbușite. Din păcate e greu de intervenit, greu de prevăzut. Ce trebuie făcut? Se pune diagnosticul rapid și se intervine cât mai repede. Se stabilește ce fel de meningită e și se intervine cu tratament: antibiotic dacă este meningită bacteriană, și o terapie de suport dacă este meningită virală", spune medicul Adrian Marinescu.
Boală infecțioasă dintre cele mai contagioase
"Se transmite ușor, este dintre bolile infecțioase care au o mare contagiozitate - se transmite ușor atât pe cale respiratorie, cât și prin contact. Până la urmă, cum o viroză sau o gripă se transmite ușor, asta se întâmplă și cu o meningită virală. Dacă vorbim de infecțiile bacteriene, exact cum o pneumonie se transmite ușor, și o meningită bacteriană se transmite ușor. Asta nu înseamnă că toți cei care vin în contact vor face forme severe, dar se poate întâmpla ca unii dintre ei să aibă complicații majore", explică medicul Adrian Marinescu.
Simptome: febră înaltă, cu durere de cap, vărsături în jet
Medicul Adrian Marinescu avertizează că "În momentul în care starea generală a unui pacient se degradează rapid - cu febră înaltă, cu durere de cap, cu vărsături care sunt în jet, în momentul în care e deranjat foarte clar de lumină - când aceste lucruri se instalează rapid, e momentul să ne gândim și la diagnosticul de meningită. Trebuie să ajungem la medic cât mai repede, iar acesta să stabilească dacă este meningită, ce tip de meningită și cum trebuie intervenit."
Decesul este extrem de frecvent
"În situația concretă, cu meningococ, oriunde în lume - au fost foarte multe reportaje și foarte multe discuții - și în țările cu pretenții, nu se poate preveni, când e o formă fulminantă, nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție. În cazurile de formă fulminantă, decesul e extrem de frecvent, indiferent ce ai avea la dispoziție, din păcate. Sunt rare, din fericire, dar au mai fost cazuri de genul ăsta. În literatura medicală este una dintre urgențele majore și este știut că are evoluție extrem de imprevizibilă, din păcate", mai spune medicul Adrian Marinescu. Mai mult...