Pentru că spitalele nu au achiziționat o serie de medicamente, sute de pacienţi din Botoşani şi din ţară au rămas fără tratament. Este vorba despre medicamentele Kivexa, Kaletra, Combivir, Norvir sau Isentress. Motivul, spun reprezentanții unităților sanitare, ar fi lipsa banilor.
Disperați, bolnavii caută soluții, printre care și aceea de a apela la ong-uri. În județul Botoșani există aproape 180 de bolnavi, iar întreruperea tratamentului le provoacă serioase dificultăți. Situațiile devin dramatice, mai ales în familiile în care există mai mulți membri diagnosticați cu această boală. Specialiștii spun că, atunci când se întrerupe tratamentul, este nevoie de o nouă schemă, cu medicamente mai scumpe.
La Botoșani, responsabilii din domeniu speră să rezolve situația în câteva zile. Cu toate acestea, bolnavii sunt extrem de îngrijorați pentru viața lor. „Am fost contactaţi de 7-8 pacienţi din Botoşani. Toţi care sunt pe aceste medicamente sunt afectaţi. În 2010 a avut loc o epuizare de stocuri generalizată la nivelul tuturor spitalelor din ţară. Când tocmai la o conferinţă mondială se spunea că accesul la tratament există oriunde în lume, în România lipsea cu desăvârşire. Eram chiar mai rău decât Africa. Programul este subbugetat, iar autorităţile române condamnă tinerii la moarte şi le încalcă dreptul la viaţă. Încercăm să raţionalizăm pastilele şi să trimitem la cât mai mulţi bolnavi, măcar să aibă pe câteva zile”, a precizat Alina Dumitriu, directorul executiv al organizaţiei Sens Pozitiv.
La nivelul întregii țări sunt afectate mai mult de 10 spitale.