FOTO, VIDEO - Salvați Copiii continuă dotarea Maternității din Botoșani cu aparatură medicală vitală prematurilor!

Nașterea într-o maternitate precar dotată pune în pericol viața copiilor născuți prematur, în cazul cărora într-un singur minut se poate câștiga sau, din contra, pierde lupta pentru viață. Este motivul pentru care Salvați Copiii România continuă dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani cu un ventilator neonatal și un ecograf performant în valoare de 28.400 de euro, care să îi ajute pe medici să salveze viața copiilor născuți prematur.

În anul 2017 au avut loc 2.690 de nașteri la spitalul botoșănean dintre care 232 premature, iar în primele nouă luni ale anului 2018, au venit pe lume 1.945 de copii, dintre care 179 prematuri, în condițiile în care secția de neonatologie dispune de doar 7 incubatoare funcționale pentru aceștia și un ventilator foarte vechi. De asemenea, secția nu dispunea până în prezent de un ecograf care să ajute medicii în oferirea de servicii adecvate nou-născuților prematur.

Aceasta este a patra donație pe care Salvați Copiii România o face Spitalului Județean Mavromati, iar valoarea totală a echipamentelor donate se ridică la 88.000 Euro.

Eforturile sunt consistente și necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternități aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme. 

În al șaptelea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 37 de maternități. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, bilanțul programului va cuprinde 88 de maternități dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.




„Echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente reprezintă una dintre cauzele majore care influențează negativ rata mortalității infantile. Noi vorbim cu medicii, facem o analiză detaliată a fiecărei maternități în parte și astfel, piatră cu piatră, ridicăm practic un sistem medical care să îi salveze pe nou-născuții prematur. Dincolo de intervențiile în comunitate însă, Salvați Copiii militează constant pentru definirea unor politici publice consistente, dar, până ajungem acolo, este esențial să ne implicăm și să nu îi lăsăm pe acești copii născuți prea devreme pradă unor soluții venite prea târziu”, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România

Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care companiile îl au la îndemână pentru a salva viața prematurilor: „Salvați Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”.

Dr. Carmen Zaboloteanu, Șeful Secției de neonatologie, a subliniat necesitatea ca medicii să aibă la dispoziție aparatură medicală adecvată, pentru a putea interveni prompt în salvarea prematurilor: “Prematuritatea este sinonimă cu lupta din prima clipă pentru viață, pentru respirație. Copiii născuți prea devreme luptă din toată ființa lor să respire și au nevoie de tot ajutorul nostru. Din nefericire, un aparat de ventilație și accesul la aparatură performantă imediată fac diferența între supraviețuire și abandonarea luptei. De asemenea, prezența pe secție a unui ecograf performant care facilitează accesul la diagnostic este absolut necesară pentru funcționarea unei secții de Neonatologie și reprezintă un pas spre normalitate.”

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii. De asemenea, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuți fabricate în 1966 se află încă în dotarea unor maternități din România. 

Aparatura a fost achiziționată cu fonduri de la persoane fizice și companii, prin mecanismele: donații online, sms, direct debit, 2% din impozitul pe venit și 20% din impozitul pe profit. Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvații Copiii îl derulează de șapte ani.







Despre Organizaţia Salvaţi Copiii 
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. 

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. 

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.750.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.











 
Foto, Video: Ionuț Iosub

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am 25 de ani de poliție, dar în viața mea n-am văzut așa ceva! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La marginea drumului, un domn în vârstă meșterea la o Dacia 1310, care se stricase. Capota ridicată, trusa de scule pe jos, chin mare. Oprește un Mercedes cu trei tineri la bord....

Calendar ortodox, 20 ianuarie: Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin şi Rim

astăzi, 07:00

Sfântul Cuvios Eftimie († 473) a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395), ajungând până în zilele împăratului Leon I (457-474). El era de...

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...