Semnal de alarmă tras de un medic din Botoșani! „Sunt greșeli de bază care pleacă și dintr-o formulare greșită a noastră...”

Mulți pacienți ajung la medicul specialist destul de târziu în speranța că vor primi ajutor, însă nu toți reușesc să pună în practică recomandările cadrelor medicale.

În urma unei campanii derulate la finalul lunii ianuarie la Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, intitulată „Obezitatea – Cauze și Efecte”, medicii specialiști trag un semnal de alarmă. Cadrele medicale spun că pacienții duc lipsă de informare și educare cu privire la combaterea obezității și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Medicii care s-au ocupat de pacienți în cadrul acestei campanii, anume dr. Bercea Mihaela Viviana și dr. Puiu Laura Paraschiva, spun că feedback-ul acțiunii a fost unul pozitiv și că ar trebui organizate cât mai multe astfel de activități pentru a educa și informa populația.


„Concluzia mea este că pacienții au mare nevoie de informațiile care țin de creșterea în greutate și pentru a descoperi cauzele care duc la creșterea în greutate și după la obezitate, cât și pentru metodele de tratament, care sunt multiple pentru că și cauzele sunt multiple. Din păcate, noi la nivel național nu avem o educație sanitară care să permită pacienților să aleagă în cunoștință de cauză alimentele care ar menține o greutate normală sau care să te ajute să scazi în greutate și atunci toate măsurile astea de educație a populației sunt binevenite și ar trebui să fie mai multe”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro dr. Puiu Laura Paraschiva, medic specialist geriatrie-gerontologie, competență în apifitoaromoterapie și nutriție, în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Medicul spune că majoritatea persoanelor care s-au prezentat la cabinet în cadrul campaniei erau obeze și erau interesate exact pe această zonă. De altfel, dr. Puiu Laura Paraschiva spune că li s-a confirmat deja ceea ce știau. Mai precis, că pacienții nu știu să adopte un stil de viață sănătos: mănâncă mâncare nesănătoasă și au un stil de viață sedentar.

„Erau interesați fix în zona asta, deci clar nevoie este de astfel de măsuri. La mine a fost un număr mai mare de pacienți vârstnici, unde scăderea de greutate este mai dificilă decât la o persoană tânără și pentru că metabolismul este mai încetinit și pentru că sunt mai multe cauze și comorbidități. Nouă ni se confirmă ceea ce știam, pentru că de fapt vedem asta și în cabinet. Oamenii sunt interesați, în general, să facă schimbări în viața lor. Unii cu mai multă voință, alții cu mai puțină, cu mai multă perseverență sau nu”, a adăugat dr. Puiu Laura Paraschiva.

„Orice pacient care reușește să facă o schimbare este un câștig”

Medicul specialist spune că la vârstnici capacitatea de a face schimbări este mai redusă decât la adulții tineri, care au o rată a performanței mai ridicată în acest sens.

„Sunt mulți pacienți în categoria asta, care aparent sunt interesați și ascultă și nu reușesc acasă să facă modificările alimentare pe care le recomandăm, dar sunt și cei care reușesc să facă schimbări. La vârstnici capacitatea de a face schimbări este mult mai mică decât la adulții tineri, dar sunt și care reușesc. Nu aș putea să fac un procent, dar cred că 70% nu reușesc și vreo 30% reușesc. Ceea ce mă bucură, pentru că orice pacient care reușește să facă o schimbare este un câștig”, ne-a declarat dr. Puiu Laura Paraschiva.

„Sunt greșeli de bază care pleacă și dintr-o formulare greșită a noastră ca practicieni”

Mai mult decât atât, medicul spune că oamenii nu trebuie să dețină informații greoaie despre pierderea în greutate, ci lucruri esențiale, dar care oamenilor le sunt cumva necunoscute.

De asemenea, practicienii ar trebui să se adapteze la informațiile care circulă în lume, dar și la felul cum societatea și corpul uman evoluează și se schimbă de la un an la altul.

„Eu spun că este o nevoie mare de informare și de popularizare a unor lucruri simple, dar cumva necunoscute. Mulți pacienți mănâncă în continuare cereale rafinate, pâine, paste, mezeluri super prelucrate, unde sunt grăsimi toxice și consideră că nu mănâncă mult sau că fac lucruri utile pentru ei, dar de fapt sunt niște greșeli de bază care pleacă și dintr-o formulare greșită a noastră, ca practicieni. Tipul de alimentație cu piramida alimentară care avea la bază cerealele s-a schimbat între timp. Dacă noi ca specialiști nu ne adaptăm la informațiile care circulă la nivel mondial, nu o să putem niciodată să scoatem pacienții din aceste blocaje. Sunt și lucruri greșite pe care pacienții le fac pentru că așa au primit indicații acum nu știu câți ani de la medici sau mai sunt nutriționiști care și acum, depinde de școala pe care au urmat-o și de teoriile conform cărora lucrează, și încearcă tot felul de regimuri și se ajunge la efectele yoyo în care slăbesc și iar se îngrașă”, a adăugat dr. Puiu Laura Paraschiva.

Stresul, un factor care poate duce la creșterea în greutate

Medicul spune că cea mai bună variantă este adoptarea unui stil de viață sănătos, care înseamnă o alimentație sănătoasă, sport, odihnă, o viață activă, nu sedentară și managerierea stresului.

Eu personal încerc să fac o educație pentru un stil de viață sănătos. Asta înseamnă niște schimbări reale, dar care nu au rezultate spectaculoase. Adică nu slăbești într-o lună sau două exagerat de mult, dar dacă reușești să implementezi un stil de viață sănătos ești mai câștigat decât o scădere rapidă și marcantă. E mai bine să scazi încet, sigur și să te obișnuiești să mănânci și să trăiești sănătos”, ne-a mai spus cadrul medical.


Pentru un stil de viață sănătos trebuie adoptați câțiva piloni de bază, dar care sunt la îndemâna oricui și sunt esențiali. Pe lângă o alimentație sănătoasă și diversificată, sport și odihnă, medicii mai recomandă și o atenție sporită asupra stresului, cel care cauzează cele mai multe boli în secolul vitezei.

Acum toată lumea se plânge de stres, indiferent că suntem tineri, vârstnici sau copii chiar, care fiecare suferă de un anumit tip de stres. Și aici sunt foarte multe metode plecând de la suplimentele naturale, deci nu trebuie să încărcăm pacientul cu tratament chimic și să îl trimitem la Psihiatrie direct ce sunt stresați. Există o multitudine de suplimente dovedite științific că au efect și practic, dar sunt și alte metode de a alunga stresul”, a completat dr. Puiu Laura Paraschiva.

Cadrul medical spune că pentru a ameliora stresul există metode simple, cum ar fi masajul, băile calde, o conversație plăcută cu un apropiat, plimbarea în natură, lucruri simple, dar care pot ține departe un dușman.

„Aici vorbim de la socializare și până la metode de relaxare cum ar fi masajul, băile calde, lucruri simple pe care oamenii le pot face acasă. De exemplu, vârstnicilor le lipsește socializarea și atunci dacă încercăm să le sugerăm cum ar putea să își găsească totuși persoane cu care să comunice constant încât să îndepărteze singurătatea, un element de stres este atenuat. Nu poate să își schimbe total viața, dar sunt elemente care ajută”, a mai spus medicul.

„Nu am văzut ca autoritățile să fie interesate de acest subiect!”

De asemenea, medicul spune că în Botoșani nu știe să existe un centru de zi care să îi ajute pe bătrâni în acest sens.

Eu am propus subiectul ăsta de când am venit în Botoșani ca specialist și nu am văzut ca autoritățile să fie interesate de acest subiect, deși este important. Ei cel mai mult socializează dacă sunt singuri pe lângă comunitățile create la Biserică. Acolo cunosc oamenii și știu că sunt aceiași de fiecare dată și pot relaționa. Cei care sunt singuri la sate, unde comunitățile sunt mult mai răsfirate le sugerez același lucru, să discute cu preotul măcar. Un preot tânăr ar putea ca din când în când să meargă să viziteze și să ajute o astfel de persoană”, a conchis medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Un cabinet de la „Mavromati” nu mai preia programări pentru aproape două săptămâni! „Nu toți ne permitem consultații la privat” (Foto, Video)

astăzi, 13:20

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani au anunțat faptul că, până pe 1 februarie, nu vor mai fi efectuate programări în cadrul Cabinetu...

Un nou consilier va depune jurământul în plenul unei ședințe extraordinare la Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

Ședința extraordinară de pe 23 ianuarie se va desfășura prin mijloace electronice, de la ora 10:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt trei proiecte, printre care se află și depunerea jurăm...

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

Monday, 20 January 2025

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...