Semnal de alarmă transmis de un medic din Botoșani: ”Nu pierdeți timpul dacă aveți aceste simptome!”

De multe ori, rușinea le ține pe femei departe de medicul specialist. Din păcate, de multe ori ajung în cabinet doar atunci când este prea târziu pentru ca vreun tratament să mai poată remedia ceva.

Semnal de alarmă transmis de un medic din Botoșani: ”Nu pierdeți timpul dacă aveți aceste simptome!”

Alexandra Ciobanu este medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi.

Specialistul spune că, la trei dintre consultatiile “de rutină”, efectuate într-o singură zi, la paciente care aparent nu prezentau acuze, au fost depistat probleme.

Potrivit medicului ginecolog Alexandra Ciobanu, este vorba despre trei situații. Femeile s-au prezentat în cabinet pentru controale de rutină, niciuna dintre ele nefiind în atenție cu probleme de sănătate.

La finalul controalelor ginecologice, situațiile se prezentau în felul următor:

Cazul 1 - pacientă în vârstă de 45 de ani, fibrom uterin de aprox 11 cm;

Cazul 2 - pacientă în vârstă de 43 de ani, uter polifibromatos și chist ovarian

Cazul 3 - pacientă în vârstă de 49 de ani, uter polifibromatos.

Ce au în comun aceste cazuri? Medicul Alexandra Ciobanu concluzionează: în primul rând diagnosticul- fibromatoza uterină. Apoi vârsta - toate sunt paciente peste 40 ani. Și în cele din urmă, niciuna dintre cele trei nu se plângea de ceva ieșit din comun, desi semnale de alarmă existau.

”Se întâmplă adeseori ca pacientele să nu acorde importanță unor simptome, considerând că este firesc să doară burta uneori, este firesc să fie balonate, pun multe simptome pe seama consumului anumitor grupe alimentare, stresului etc.”, spune medicul Alexandra Ciobanu.

Gincecologul atrage atenția asupra unor semnale de alarmă pe care corpul le transmite și care ar trebui să le determine pe femei să efectueze consultația ginecologică:

-balonarea

-durerea pelvină de intensitate variabilă - de la ușoară până la durerea foarte intensă

-senzația de presiune pelvină

-tulburări de tranzit intestinal (constipația)

-senzația de a merge des la toaletă pentru a urina

-dureri lombare

-sângerari între menstruații, menstruații abundente/prelungite.

Totodată, pacientele care au în familie, pe linie maternă, cazuri de fibrom uterin, au un risc crescut de a dezvolta afecțiunea.

”Dacă vă regăsiți în cele descrise mai sus, nu pierdeți timpul, mergeți la medic pentru diagnostic și tratament înainte ca afecțiunea să se complice sau simptomele să vă afecteze calitatea vieții!”, este mesajul transmis de medicul Alexandra Ciobanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
2

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
30

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
197

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...