Alexandra Ciobanu este medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi.
Specialistul spune că, la trei dintre consultatiile “de rutină”, efectuate într-o singură zi, la paciente care aparent nu prezentau acuze, au fost depistat probleme.
Potrivit medicului ginecolog Alexandra Ciobanu, este vorba despre trei situații. Femeile s-au prezentat în cabinet pentru controale de rutină, niciuna dintre ele nefiind în atenție cu probleme de sănătate.
La finalul controalelor ginecologice, situațiile se prezentau în felul următor:
Cazul 1 - pacientă în vârstă de 45 de ani, fibrom uterin de aprox 11 cm;
Cazul 2 - pacientă în vârstă de 43 de ani, uter polifibromatos și chist ovarian
Cazul 3 - pacientă în vârstă de 49 de ani, uter polifibromatos.
Ce au în comun aceste cazuri? Medicul Alexandra Ciobanu concluzionează: în primul rând diagnosticul- fibromatoza uterină. Apoi vârsta - toate sunt paciente peste 40 ani. Și în cele din urmă, niciuna dintre cele trei nu se plângea de ceva ieșit din comun, desi semnale de alarmă existau.
”Se întâmplă adeseori ca pacientele să nu acorde importanță unor simptome, considerând că este firesc să doară burta uneori, este firesc să fie balonate, pun multe simptome pe seama consumului anumitor grupe alimentare, stresului etc.”, spune medicul Alexandra Ciobanu.
Gincecologul atrage atenția asupra unor semnale de alarmă pe care corpul le transmite și care ar trebui să le determine pe femei să efectueze consultația ginecologică:
-balonarea
-durerea pelvină de intensitate variabilă - de la ușoară până la durerea foarte intensă
-senzația de presiune pelvină
-tulburări de tranzit intestinal (constipația)
-senzația de a merge des la toaletă pentru a urina
-dureri lombare
-sângerari între menstruații, menstruații abundente/prelungite.
Totodată, pacientele care au în familie, pe linie maternă, cazuri de fibrom uterin, au un risc crescut de a dezvolta afecțiunea.
”Dacă vă regăsiți în cele descrise mai sus, nu pierdeți timpul, mergeți la medic pentru diagnostic și tratament înainte ca afecțiunea să se complice sau simptomele să vă afecteze calitatea vieții!”, este mesajul transmis de medicul Alexandra Ciobanu.