Semnal de alarmă transmis de un medic din Botoșani: ”Nu pierdeți timpul dacă aveți aceste simptome!”

De multe ori, rușinea le ține pe femei departe de medicul specialist. Din păcate, de multe ori ajung în cabinet doar atunci când este prea târziu pentru ca vreun tratament să mai poată remedia ceva.

Semnal de alarmă transmis de un medic din Botoșani: ”Nu pierdeți timpul dacă aveți aceste simptome!”

Alexandra Ciobanu este medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi.

Specialistul spune că, la trei dintre consultatiile “de rutină”, efectuate într-o singură zi, la paciente care aparent nu prezentau acuze, au fost depistat probleme.

Potrivit medicului ginecolog Alexandra Ciobanu, este vorba despre trei situații. Femeile s-au prezentat în cabinet pentru controale de rutină, niciuna dintre ele nefiind în atenție cu probleme de sănătate.

La finalul controalelor ginecologice, situațiile se prezentau în felul următor:

Cazul 1 - pacientă în vârstă de 45 de ani, fibrom uterin de aprox 11 cm;

Cazul 2 - pacientă în vârstă de 43 de ani, uter polifibromatos și chist ovarian

Cazul 3 - pacientă în vârstă de 49 de ani, uter polifibromatos.

Ce au în comun aceste cazuri? Medicul Alexandra Ciobanu concluzionează: în primul rând diagnosticul- fibromatoza uterină. Apoi vârsta - toate sunt paciente peste 40 ani. Și în cele din urmă, niciuna dintre cele trei nu se plângea de ceva ieșit din comun, desi semnale de alarmă existau.

”Se întâmplă adeseori ca pacientele să nu acorde importanță unor simptome, considerând că este firesc să doară burta uneori, este firesc să fie balonate, pun multe simptome pe seama consumului anumitor grupe alimentare, stresului etc.”, spune medicul Alexandra Ciobanu.

Gincecologul atrage atenția asupra unor semnale de alarmă pe care corpul le transmite și care ar trebui să le determine pe femei să efectueze consultația ginecologică:

-balonarea

-durerea pelvină de intensitate variabilă - de la ușoară până la durerea foarte intensă

-senzația de presiune pelvină

-tulburări de tranzit intestinal (constipația)

-senzația de a merge des la toaletă pentru a urina

-dureri lombare

-sângerari între menstruații, menstruații abundente/prelungite.

Totodată, pacientele care au în familie, pe linie maternă, cazuri de fibrom uterin, au un risc crescut de a dezvolta afecțiunea.

”Dacă vă regăsiți în cele descrise mai sus, nu pierdeți timpul, mergeți la medic pentru diagnostic și tratament înainte ca afecțiunea să se complice sau simptomele să vă afecteze calitatea vieții!”, este mesajul transmis de medicul Alexandra Ciobanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tot mai multe transporturi de material lemnos, fără documente legale, în județ

astăzi, 17:01
32

La data de 9 decembrie 2023, în jurul orei 04.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna V&...

Vești bune pentru șoferii botoșăneni!

astăzi, 14:24
211

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit sâmbătă, 9 decembrie 2023, carburanții, pe lângă reducerea promoțională de câte 7 bani pe litru pe care o a...

O ”vizită” la oraș l-a costat scump, a rămas cu bani mai puțini în buzunar

astăzi, 12:57
327

La data de 8 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe strada Victoriei, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 39 de ani, din com...