La externarea din Maternitatea Botoșani, 90% dintre mame alăptează pruncul, spun datele prezentate de reprezentanții unității medicale, însă procentul scade semnificativ, chiar până la jumătate, după numai o lună. "Suntem pe ultimul loc la alăptare, care teoretic nu necesită nicio investiție. Este un procent mai mare al mămicilor din mediul urban care alăptează față de un procent foarte mic al mămicilor din mediul rural. Ceea ce ne aduce în același punct, este nevoie de educație pentru a fi la nivelul Uniunii Europene cu aceste date", a precizat medicul Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani, în cadrul unui eveniment organizat pentru a trage un semnal de alarmă privind lipsa tot mai mare de implicare a mamelor în alăptarea la sân a copiilor lor şi riscurile la care acestea se expun.
La eveniment au participat reprezentanţii Maternităţii Botoşani, dar și două asociaţii care sprijină alăptarea la sân, SAMAS şi Babywearing.
În anul 2011, România avea cea mai mica rată a alăptării în UE, de 12,6%, în condiţiile în care țara noastră este pe primul loc la mortalitatea infantilă, spre deosebire de Africa,de exemplu, unde alăptarea este la 100%. "Iar un mod de a reduce semnificativ mortalitatea infantilă este chiar alăptarea", spune medicul Carmen Zaboloteanu.
Pentru a conștientiza asupra importanței alăptării la sân, ieri, zeci de mame din Botoşani au ieşit împreună cu copiii lor, în cadrul unei acţiuni de sensibilizare şi conştientizare a beneficiilor alăptării la sân a bebeluşilor. Conform UNICEF, nou-nascutii care sunt alaptati la san in prima ora de viata au sanse sporite de supravietuire. Contactul piele pe piele cu mama impreuna cu suptul la san stimuleaza productia de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit si “primul vaccin” al nou-nascutului, care este extrem de bogat in nutrienti si anticorpi.