Secție exterioară a Spitalului „Mavromati”, închisă din cauza lipsei de medici (video)

Problema lipsei personalului medical a dus la închiderea provizorie a unei Secții Exterioare a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Singurul cadru medical care profesează acolo și-a luat concediu.

Secție exterioară a Spitalului „Mavromati”, închisă din cauza lipsei de medici (video)

Este vorba despre Secția Exterioară de la Darabani. Acolo profesează un cadru medical pe specialitatea de medicină internă și un medic pediatru, care și acesta se află în concediu pentru că urmează în octombrie să își susțină examenul de specialitate.

Potrivit Monicăi Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, medicul Ioan Cătălin Munteanu și-a solicitat concediu de odihnă pentru perioada 18 – 29 septembrie.

Situația de la Darabani a fost semnalată pe site-urile de socializare de către Costel Nazare, primarul comunei Concești. 

Este și de râs... este și de plâns... Spitalul din orașul Darabani s-a închis pentru o perioadă de două săptămâni pentru că a plecat personalul medical în concediu de odihnă!!!!... doamne ferește...”, a publicat Costel Nazare pe pagina personală de Facebook.

Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Spitalului „Mavromati” a ținut să clarifice care este, de fapt, situația acolo. 

Am aflat de reacția unui primar din zona Darabani, în care era foarte consternat de faptul că Secția Exterioară Darabani este închisă pentru două săptămâni. La Secția din Darabani este un singur medic, domnul doctor Munteanu, care a solicitat concediu de odihnă, având în vedere că el pe 2023 nu a efectuat nici o zi de concediu. Astfel, și-a luat concediu două săptămâni. În momentul în care medicul pleacă, asistentele medicale, cadrele medii și auxiliare își luau concediu împreună cu medicul respectiv. Tot personalul de la Darabani are foarte multe zile de concediu neefectuate, acolo activitatea este până la ora 14:00, nefiind alți medici nu poate fi 24/24”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.  

Conducerea unității sanitare a încercat să caute soluții pentru a menține activitatea de acolo, însă dacă ar fi detașat un medic de pe altă secție s-ar fi creat deficit acolo. Totuși, activitatea medicală din zonă nu este total descoperită, deoarece există și Centrul de Permanență, unde activează medicii de familie care ar putea interveni în anumite situații de urgență.

S-a căutat detașarea unui medic în această perioadă acolo, dar fiind în deficit de medici la nivelul Spitalului Județean medicii interniști, pentru că trebuie să fie și medic internist acolo, nu am reușit să detașăm niciun medic acolo, fără să facem un deficit de personal la nivelul Secției Medicală 1 și 2 din blocul principal. Având în vedere că este și Centrul de Permanență în zonă s-a considerat că acesta fiind cu medici de familie pot în această perioadă cât e închisă secția să susțină activitatea de urgență, ulterior să fie transportat bolnavul către Botoșani dacă depășește competența. Singura soluție pe care am găsit-o a fost să îl rechemăm pe domnul doctor Munteanu din concediu, să își reducă astfel zilele de concediu, pentru a relua activitatea acolo. A solicitat concediu de pe 18.09 până pe 28.09. El nu a avut deloc concediu și la urma urmei fiecare angajat are dreptul și la zilele de concediu conform fișei postului. Am fost informată că în mediul online a fost distribuită o astfel de informație din partea unui primar din zonă și că ar fi inadmisibil. Dar activitatea acolo nu este descoperită, pentru că avem Centrul de Permanență care își desfășoară activitatea cu medicii de familie”, a spus Adăscăliței.

Dată fiind situația de la Darabani, Monica Adăscăliței spune că a solicitat sprijinul autorităților locale pentru a-i atrage pe medicii tineri către orașul respectiv.

Noi ne dorim să creștem capacitatea de personal la nivelul secției din Darabani. Am solicitat și avem sprijinul autorităților locale pentru atragerea personalului. În momentul în care se vor debloca posturile clar că vom solicitat scoaterea la concurs a acestor locuri. Persoanele din zona Darabani au nevoie de cadre medicale și specialități. Avem acum un rezident de pediatrie, care își dă specialitatea în octombrie și va continua activitatea ca medic pediatru la Darabani. Avem sprijinul domnului primar de acolo pentru a atrage personal medical. Vrem să demonstrăm medicilor tineri că zona este atractivă. Asta este o problemă de mult timp, nu de o lună sau de un an”, a completat Monica Adăscăliței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1307

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9799

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1312

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...