Secția din Botoșani unde ajung pacienți tăiați cu drujba, dar și cu cele mai grave boli. „Să nu își facă griji dacă sunt sau nu asigurați” (foto, video)

Chiar dacă este un compartiment cu adresabilitate foarte mare, activează un singur medic din anul 2018.

Secția din Botoșani unde ajung pacienți tăiați cu drujba, dar și cu cele mai grave boli. „Să nu își facă griji dacă sunt sau nu asigurați” (foto, video)

Sute de botoșăneni ajung anual la spital cu infecții sau chiar cancer la nivelul feței, gurii sau a gâtului. Tot aici ajung și cetățenii care fie s-au tăiat cu drujba, fie au fost mușcați de câine.

Este vorba despre Compartimentul de Chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Potrivit reprezentanților unității sanitare, în fiecare an ajung aproximativ 400 de cetățeni pe mâinile personalului medical de pe această secție.

„...instrumente mecanice la nivelul feței, drujbe, fețe despicate”

Singurul doctor care activează pe acest compartiment este dr. Adrian Dondaș, care deservește secția din anul 2018, alături de asistenții și personalul nemedical.

Compartimentul funcționează de la jumătatea anului 2018, are o adresabilitate foarte mare și tratează tot ce înseamnă patologie oro-maxilo-facială chirurgicală și anume patologie infecțioasă, patologie traumatică și patologie tumorală de la nivelul feței, al gurii și o parte a gâtului. Eu, împreună cu colegii mei asistenți, pentru că pe specialitate sunt singurul medic, tratăm cam 400 de cazuri pe an, inclusiv multe urgențe. La Spitalul Județean de Urgență aceasta este adresabilitatea numărul unu, de la traume complexe, cu pierderi de substanță, cu defecte majore, la patologii tumorale care necesită reconstrucție: de limbă, buză etc.”, a declarat dr. Adrian Dondaș, medic specialist în cadrul Compartimentului de Chirurgie orală și maxilo-facială al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Printre cazurile deosebite de care s-au ocupat specialiștii de pe acest compartiment se numără pacienții care au ajuns la urgențe tăiați pe față cu drujba.

Traume complexe cu tot felul de instrumente mecanice la nivelul feței, drujbe, fețe despicate, lucruri de genul ăsta. Reconstrucții tumorale de limbă, buză, ce mai facem noi după ce extirpăm tumora”, a spus dr. Adrian Dondaș.

Cât despre numărul de angajați din cadrul compartimentului, medicul spune că nu se confruntă cu un deficit de personal, însă nu ar strica să mai vină colegi medici.

„Personalul din cadrul Secției de Chirurgie oro-maxilo-facială nu putem spune că este deficitar, nu am avut problemele pe care le întâmpinați pe radiologie, dar nu ar strica să mai vină niște medici. Dar aici trebuie să își dorească ei în primul rând”, a completat cadrul medical.

„Dacă înainte era o patologie a vârstnicului, acum a devenit o patologie a adultului”

Din păcate, vârsta persoanelor diagnosticate cu cancer a început să scadă treptat în ultimii ani și tot mai mulți tineri și chiar copii ajung să se confrunte cu această boală nemiloasă.

La Botoșani, în cazul patologiilor tumorale constatate la nivelul feței, sunt tratați și copii. Dr. Adrian Dondaș spune că merge deseori la Spitalul de Copii din Botoșani, unde operează micuții.

Patologia tumorală se găsește și în rândul copiilor, chiar dacă rar. În acest sens avem o colaborare foarte bună cu Spitalul de Copii cu Secția de Chirurgie Pediatrică, eu mă duc și îi operez acolo, iar ei au grijă de copii înainte și după operație”, a declarat dr. Adrian Dondaș.

De altfel, dr. Adrian Dondaș spune că înainte cancerul era o patologie a vârstnicului, însă de câțiva ani încoace a devenit o patologie a adultului tânăr.

Vârsta începe să scadă, în special în cazul cancerelor de sânge. Avem cancerul limfoanelor. Avem limfoane diagnosticate la persoane de 30 de ani prin apariția unor tumori la nivelul gâtului, le scoatem, le dăm la anatomie patologică și diagnosticul este cancerul de sânge. Dacă înainte era o patologie a vârstnicului, acum a devenit o patologie a adultului, chiar și a adultului tânăr. Avem pacienți de 40 de ani care au cancer, pentru că neglijează în special cancerul de buză sau de mucoasă. El nu doare, crește și ajung în stadii avansate la noi. De asta fac un apel din nou: orice li se pare lor că nu este în regulă să vină la noi. Noi consultăm toți pacienții care ajung în programul nostru de ambulatoriu. Să nu își facă griji dacă sunt sau nu asigurați, pentru că există un program național pentru bolnavii de cancer și intră automat”, a conchis dr. Adrian Dondaș, medic primar Compartiment Chirurgie orală și maxilo-facială.

 


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
588

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...

Femeia care își asumă competiția cu actualul și fostul primar al Botoșaniului. „Poziția de consilier local este una nașpa tare” (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
983

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-a anunțat oficial candidatura p...

Sute de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate în gospodăriile din Botoșani! (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
623

500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de ...