Avertismentul unui medic din Botoșani: „Orice crescătură, orice ulcerație în gură, pe piele...” (foto, video)

Cadrul medical face apel la populație să nu neglijeze orice li se pare suspect pe pielea lor și să solicite imediat sprijinul specialiștilor.

Avertismentul unui medic din Botoșani: „Orice crescătură, orice ulcerație în gură, pe piele...” (foto, video)

Doctor Dondaș Adrian, medic primar în cadrul Compartimentului de Chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, trage un semnal de alarmă către populație.

Cadrul medical îndeamnă botoșănenii să se prezinte la medicul specialist de indată ce au observat ceva suspect pe față, în gură sau la nivelul gâtului. Și asta pentru că foarte mulți pacienți ajung la medic în faze avansate ale cancerului.

Dr. Dondaș Adrian spune că prevenția ar fi o soluție în lupta cu cancerul.

Sunt pacienți care ajung în stadii foarte avansate, în special la tumorile maligne care au o caracteristică, în sensul că în fazele de debut nu dor și atunci pacientul nu se adresează medicului. Atunci, orice crescătură, orice ulcerație în gură, pe piele trebuie consultată de medicul specialist. Din păcate, avem pacienți care ajung în faze foarte avansate. De aceea nu trebuie să neglijeze când putem iniția un tratament rapid și eficient”, a declarat dr. Dondaș Adrian, medic primar Compartimentul de Chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

„Eu toți pacienții care au venit în programul meu de consultații în fiecare zi i-am văzut pe toți”

De asemenea, cadrul medical mai pune accent și pe faptul că în zona Moldovei centrele de radioterapie sunt foarte puține la număr, iar majoritatea pacienților ajung în același centru care se aglomerează și astfel pierd luni prețioase din viața lor.

Orașul nostru, județul nostru și regiunea asta a Moldovei este oarecum deficitară în tratamentul patologiei maligne complexe. Centrele de radioterapie sunt puține, sunt foarte aglomerate, iar pacienții care ajung acolo pierd luni de zile prețioase. De aceea, cel mai bun este screening-ul și orice pacient care are o întrebare, o suspiciune, să consulte un medic specialist”, a adăugat dr. Dondaș Adrian.

În plus, medicul spune că se poate prezenta orice pacient indiferent că este sau nu asigurat.

„Eu toți pacienții care au venit în programul meu de consultații în fiecare zi i-am văzut pe toți chiar dacă sunt asigurați sau nu, chiar dacă au trimitere sau nu, dar măcar să vedem despre ce este vorba și îndrumăm după aia. Să nu neglijeze crescăturile, ulcerațiile, simptomele de deformare a feței, simptomele de amorțire a feței, trebuie să vină neapărat la un specialist și după vedem ce este de făcut mai departe”, a completat dr. Dondaș Adrian.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1236

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9786

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1310

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...