Salariații DSP Botoșani au declanșat acțiunile de protest: ”În pandemie am fost în linia întâi. Acum nu mai este nevoie de noi!”

”Ne-am expus pe noi, ne-am sacrificat timpul familiilor noastre și sănătatea noastră. Acum, din nou nu mai este nevoie de noi”, susțin salariații DSP Botoșani.

Salariații DSP Botoșani au declanșat acțiunile de protest: ”În pandemie am fost în linia întâi. Acum nu mai este nevoie de noi!”

Salariații din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au declanșat acțiunea de protest, prin pichetarea sediului instituției, astăzi, 16 noiembrie 2023, între orele 8.30-9.30, solicitând creșterea salariilor la un nivel decent atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual.

Revendicări de natură salarială, în principal

”Principala noastră nemulțumire este de ordin salarial. A fost picătura care a umplut paharul. Pentru alte categorii de salariați din domeniul Sănătății s-au găsit soluții, pentru noi nu, deși în pandemie am fost în linia întâi. Ne-am expus pe noi, pe familiile noaste, ne-am sacrificat timpul familiilor noastre și sănătatea noastră. Acum, din nou nu mai este nevoie de noi. Sănătatea publică realizează reduceri de cheltuieli pentru sănătate, pentru tratamente, pentru tot felul de intervenții de care cetățenii pot să aibă nevoie. Dar pentru asta avem nevoie să fim susținuți, să ne fie apreciată munca, ca să putem fi performanți”, a declarat Daniela Șota, reprezentantul salariaților din cadrul DSP Botoșani.

Protestul a plecat de jos în sus, de la salariați

”Deocamdată acțiunea este spontană. Probabil că vom continua să ne exprimăm această nemulțumire până când decidenții noștri de la nivel central ne vor auzi și ne vor lua în seamă cerințele”, a mai declarat Daniela Șota referitor la continuarea protestului.

Potrivit reprezentanților DSP Botoșani, ”în prezent nivelul salariilor din  Direcțiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut pe economie. Din anul 2018 nu au mai fost acordate majorări salariale nici  în contextul inflației, ceea ce a condus la scăderea puterii de cumpărare cu 24,95% și, implicit, a calității vieții”.

”Prin adoptarea Legii privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, s-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate județene să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului și, astfel, au fost create discrepanțe semnificative între nivelurile salariale din Direcțiile de Sănătate Publică și cele din Casele de Asigurări de Sănătate”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții salariaților DSP Botoșani.

Prin acest tratament salarial diferențiat este încălcat principiul egalității în drepturi, principiul echității, iar angajații direcțiilor de sănătate publică sunt discriminați, fără motive obiective, cu toate că egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție, mai susțin salariații DSP Botoșani.

”Salariații din DSP solicită creșterea salariilor la un nivel decent atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual – toți de specialitate, dar cu alte inechități interne de salarizare”, se arată în comunicat.

”Altor categorii profesionale din sectorul bugetar le-au fost acordate drepturi salariale crescute, doar ca urmare a protestelor. Se pare că doar protestul atrage atenția asupra faptului că nivelul de trai al salariaților din sănătate publică a scăzut sub nivelul decenței și cel de pregătire profesională, aceeași salariați care au răspuns imediat și fără condiționări, în linia întâi a acțiunilor pentru limitarea răspândirii Covid-19, lucrând ziua și noaptea, 7 zile din 7, fără concedii”, consideră salariații DSP Botoșani.

”Regretăm disconfortul creat persoanelor care, în această perioadă, vor avea de soluționat diverse probleme specifice activității noastre, dar vom încerca să nu întârziem totuși rezolvarea acestora”, se mai arată în comunicat.
 

 

Spune-ne opinia ta