În cadrul unei conferințe de presă desfășurată, miercuri, la sediul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, dr. Isabela-Elena Afrăsânei i-a transmis managerului unității sanitare că le-ar fi de mare ajutor chirurgilor un robot da Vinci.
Robotul da Vinci este cel mai modern, eficient și precis instrument folosit în întreaga lume pentru tratarea a numeroase afecțiuni medicale.
„Poate pe viitor așteptăm tehnică și mai avansată, poate un robot da Vinci. Ne putem adapta, suntem curioși să încercăm mai multe”, a declarat dr. Isabela-Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală și competență în endoscopie digestivă în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Robotul chirurgical da Vinci Xi îi permite medicului chirurg să efectueze gesturi precise în timpul operației privind disecția de mare acuratețe, milimetrică a leziunilor.
Practic, nu robotul este cel care operează, ci medicul chirurg realizează acest lucru folosind consola prin intermediul căreia controlează instrumentele robotului cu care este operat pacientul și care transpun în timp real mișcările efectuate, facilitând accesul în zone anatomice înguste, greu accesibile. În acest fel, medicul chirurg are posibilitarea de a explora 3D structurile anatomice cu o precizie milimetrică, putând face mișcări de 540 de grade.
„Este un robot cu ajutorul căruia chirurgul operează chiar și la distanță. Față de laparoscopie, robotul îmbunătățește o mai mare precizie asupra disecției chirurgicale, o vizualizare tridimensională mult mai îmbunătățită în zonele greu accesibile de chirurg. Chirurgul asistă robotul, nu invers”, a adăugat dr. Isabela-Elena Afrăsânei.
În momentul de față, toți chirurgii de la nivelul județului Botoșani efectuează operații laparoscopice. Această metodă este una minim invazivă. Laparoscopia este termenul folosit pentru operații la nivelul organelor abdominale și genitale interne. Chirurgia minim invazivă se referă la acele operații care se efectuează complet sub ghidaj endoscopic, fără să mai fie nevoie de practicarea unor incizii mari pentru a pătrunde într-o cavitate a corpului.