Secția din Botoșani cu cel mai mare număr de pacienți. „Se acordă o prioritate deosebită...” (video)

Medicii spun că marea majoritate a intervențiilor se realizează la Botoșani, dar mai sunt și pacienți care solicită să fie trimiși la Iași.

Secția din Botoșani cu cel mai mare număr de pacienți. „Se acordă o prioritate deosebită...” (video)

Secția de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani este secția cu cea mai mare adresabilitate. Foarte mulți pacienți ajung pe mâna chirurgilor zi de zi.

Medicul Isabela-Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală și competență în endoscopie digestivă, spune că adresabilitatea pe această secție este mare, deoarece și patologia este vastă, însă urgențele sunt tratate cu prioritate.

„Este cea mai mare adresabilitate din spital, cu un număr foarte mare de operații. Adresabilitatea este crescută pentru că și patologia este vastă, dar ne descurcăm. Se acordă o prioritate deosebită intervențiilor chirurgicale în regim de urgență”, a declarat dr. Isabela-Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală.

Medicii spun că marea majoritate a intervențiilor se realizează la Botoșani, dar mai sunt și pacienți care solicită să fie trimiși la Iași.

Peste 80% de operează aici. În ultima perioadă au fost foarte multe solicitări pentru Iași, dar și la Iași paturile de ATI sunt limitate și se acceptă doar situațiile excepționale. Diferențele de tratament sunt mici, iar marea majoritate a cazurilor se rezolvă aici. Și ei știu ce dotări avem, ce medici avem. Dotările sunt foarte bune, iar medicii sunt bine pregătiți”, a adăugat dr. Isabela-Elena Afrăsânei.

„Au avantaje multiple față de operațiile clasice...”

Intervențiile chirurgicale laparoscopic sunt des folosite, deoarece au avantaje mai mari față de operațiile clasice. Dacă la o intervenție chirurgicală clasică recuperarea este de durată, în urma unei operații efectuate laparoscopic recuperarea postoperatorie este mult mai ușoară.

Dezvoltăm cât mai mult latura laparasocopică a intervențiilor chirurgicale, pe lângă apendicele făcut laparoscopic sau colecistul, care pot fi dificile dacă vin tardiv. Dezvoltăm și herniile inghinale pe care le facem laparoscopic, herniile hiatale, anumite leziuni ale colonului, dar suntem limitați și de instrumentele chirurgicale care sunt specifice. Operațiile făcute laparoscopic au avantaje multiple față de operațiile clasice. De exemplu, cicatricile postoperatorii se reduc, reduce spitalizarea postoperatorie, iar durerea simțită de pacient este mai mică, complicațiile postoperatorii sunt mai reduse, reluarea activității sociale este mai rapidă”, a adăugat dr. Isabela-Elena Afrăsânei.

Secția de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” funcționează cu un număr de 70 de paturi, însă reprezentanții unității sanitare spun că au fost zile când aduceau paturi de pe alții secții pentru a avea grijă de toți pacienții internați.

Secția de chirurgie are un număr de 70 de paturi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Adresabilitatea este foarte mare, avem chiar și 75 de bolnavi pe 70 de paturi. Adică aducem paturi de pe alte secții pentru a completa necesarul de paturi pe secția de chirurgie tocmai pentru că adresabilitatea și patologia sunt complexe”, a spus dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. 

Managerul unității sanitare spune că a primit solicitare din partea Secției de Chirurgie Generală să renormeze numărul de asistenți, medici și infirmieri. În momentul de față, la nivelul unității spitalicești profesează un număr de 10 chirurgi.

Avem solicitare din partea secției, pentru că adresabilitatea este foarte mare, să renormăm secția însemnând numărul de asistenți, medici și infirmieri. Știți că lucrăm de ceva timp la renormarea pe Spitalul Județean pentru că adresabilitatea este foarte mare, cazuistica este complexă și nu mai poate un medic să se ocupe de 10 – 15 bolnavi, un infirmier să se ocupe de 25 de paturi și atunci renormăm în funcție de situația actuală”, a completat dr. Monica Adăscăliței.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1047

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9543

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...