Printre cele mai frecvente afectiuni digestive in perioada Sarbatorilor se numara diareea si constipatia. "Majoritatea diareilor se pot trata doar cu regim alimentar, dar acesta trebuie respectat cu strictete", spune dr. Calin Ciubotaru, medic de familie.
El recomanda ceaiul de menta, supa de morcov, apa in care s-a fiert orezul, painea prajita si branza de vaci, orezul fiert, cu morcovi, si carnea de pui sau vita, fara piele. "Cel mai bine este sa fie consumata fiarta sau la gratar", sfatuieste medicul.
Dintre fructe, pot fi consumate merele coapte sau bananele bine coapte. In privinta lichidelor, regula este ca acestea sa fie indulcite doar cu glucoza, o pulbere care se poate cumpara de la farmacie.
Evitati laxativele
O alta problema frecventa care se manifesta din cauza alimentatiei specifice acestei perioade este constipatia. Intr-o astfel de situatie, dieta trebuie sa fie bogata in fibre si in lichide. Alimentele care contin o cantitate mare de fibre sunt legumele si fructele, dar si painea neagra sau taratele. Dintre lichide, foarte eficiente sunt ceaiurile din plante. "In masura in care se poate, este bine sa fie evitate laxativele, deoarece multe dintre acestea pot fi iritante. Pe termen lung pot chiar sa faca rau organismului", avertizeaza dr. Ciubotaru.