Specialiştii veterinari recomandă populaţiei să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar pentru evitarea unor posibile toxiinfecţii alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Recomandăm populaţiei să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, deoarece le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. De asemenea, cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider (...)", precizează ANSVSA.
De asemenea, ANSVSA solicită operatorilor din industria alimentară să asigure, printre altele, condiţiile de igienă şi temperatură la manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală şi să interzică comercializarea şi punerea în consum a cărnurilor ce nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Iată toate recomandările ANSVSA:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, deoarece le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Să nu se recongeleze produsele care au fost decongelate;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
Operatorii din industria alimentară trebuie să respecte:
– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– asigurarea condiţiilor de igienă și temperatură la manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
– interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.