De Ziua Mondială a Apei, care se marchează anual pe 22 martie, Asociația Pro Consumatori a organizat o conferința cu privire la calitatea apei pe care o consumăm.
Principala problemă ridicată de APC este aceea a legislației în domeniu care nu obligă producătorii de apă potabilă să declare compoziția chimică după o structură standardizată. Astfel încât consumatorul nu are la ce să se raporteze, decizia de cumpărare fiind una subiectivă, influențată mai ales de publicitatea producătorilor. La conferința de presa nu a participat nicio instituție a statului român, responsabilă de calitatea apei (Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Apelor, Ministerul Mediului).
Prof. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC, spune că, în privința buletinelor de analiză, foarte mulți consumatori nu cunosc faptul că furnizorul de apă în sistem centralizat este obligat să ridice pe site-ul său buletinul de analiză din ziua respectivă. Numai că la nivel național, parametrii din fiecare buletin de analiză a apei sunt diferiți și din punct de vedere al denumirilor dar și din punct de vedere al mărimii fiecărui parametru în parte. Deci la nivel național nu există un formular de analiză standardizat. În felul acesta am putea compara apa din București cu apa din Brașov, din Cluj, din Ploiești și așa mai departe, dar în momentul de față nu o putem compara fiindcă analizele nu se fac în mod standardizat, nu se determină aceeași parametri.
În privința apelor îmbuteliate există neconformități cu privire la denumirea tipului de apă respectiv. "Adică am găsit sortimente de apă pe eticheta cărora existau două denumiri care se bat cap în cap, adică apă carbogazoasă/ apă carbogazificată. De aceea ne-am pus întrebarea firească: până la jumătatea sticlei avem sifon, adică apă carbogazificată și de la jumătatea sticlei la dop avem apă carbogazoasă? Pentru că este o diferență între dioxidul de carbon natural, de la sursă, și dioxidul de carbon alimentar. Numai că acum mulți ne vând sifon la preț de apă carbogazoasă", spune presedintele APC.
"Am găsit ape pe eticheta cărora producătorul precizează că faptul că acea apă tratează până la 33 de afecțiuni medicale. Faptul este interzis prin legislația în vigoare: o apă nu poate să trateze 33 de afecțiuni medicale. Și atunci acel tip de apă ar trebui retras de pe piață. Există foarte mulți consumatori naivi care cred posibilitățile terapeutice ale acelui tip de apă și atenție, se vinde cu 5.80 lei litrul și este din Ucraina", spune Prof. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC, pentru Activenews.ro.
În cazul ambalajelor din plastic, în anumite condiții de temperatură, în apă migrează substanțe chimice cancerigene! Din păcate foarte mulți consumatori nu țin cont de intervalul de păstrare și depozitare a apelor îmbuteliate. Recomandarea producătorilor este ca aceste ape îmbuteliate să fie păstrate în intervalul de temperatură cuprins între plus 5 grade și plus 24 grade Celsius. Pe timp de iarnă sau pe timp de vară, de cele mai multe ori aceste temperaturi sunt depășite. În momentul în care păstrăm apa la temperaturi mai mici de 5 grade sau mai mari de 24 de grade Celsius componenți din plasticul respectiv, substanțe chimice din plasticul respectiv cum ar fi noua cum ar fi bisfenolul A, cum ar fi ftalații, migrează în apa respectivă și atunci ajung în organismul nostru. Aceste substanțe chimice nu fac altceva decât să creeze probleme la nivelul endocrin, să creeze probleme privind apariția unor boli cronice cum ar fi și cancerul.