Medicii veterinari din Botoșani se pregătesc de protest!

Medicii veterinari din Botoșani se pregătesc de protest!

Medicii veterinari din Botoșani vor participa, la începutul săptămânii viitoare, alături de colegii lor din celelalte filiale din țară, la un protest de amploare care va avea loc la București. 

Medicii veterinari de liberă practică vor protesta pe 26 martie, între orele 12.00 și 15.00, în fața Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit informațiilor prezentate redacției Știri.Botoșani.Ro de către Teodor Harabagiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Botoșani, medicii veterinari de liberă practică din Botoșani vor avea o serie de revendicări de natură salarială, dar și legislativă.

Astfel, vor fi reclamate tarifele pentru executarea acţiunilor concesionate, care au rămas la nivel de 2013. Este vorba despre tarifele efectuate conform contractelor-cadru, aferente Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor. Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor refuză să mărească aceste tarife, care n-au fost revizuite din 2013, în condiţiile în care salariul minim pe economie a crescut în acest interval de la 850 lei la 1.900 lei, iar costurile cu mentenanţa cabinetului au crescut cu 50%. 

Se ajunge la situația, precizează Teodor Harabagiu, de a nu se mai putea asigura suportul financiar pentru plata angajaților și pentru susținerea acțiunilor medicale.

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Botoșani spune că protestele privesc și stabilirea programul strategic, dar și cadrul legislativ, mai exact efectele Ordonanței de urgență 70/2017, care, punctează Teodor Harabagiu, "liberalizează vânzarea medicamentului veterinar la toți proprietarii de animale". Mai exact, prin această lege oricine ar avea dreptul să înfiinţeze farmacii veterinare şi să vândă medicamente de uz veterinar. Problema este mai ales una de interes public, întrucât comercializarea acestor medicamente fără responsabilitatea medicilor veterinari va face ca, în final, pe masa consumatorilor să ajungă produse alimentare pline de reziduuri medicamentoase, producând efecte grave asupra sănătăţii omului. Ordonanța de urgență, modifică Legea 160/1998, a fost întoarsă în Parlament de către președintele României.

Medicii veterinari vor ridica și problema salarizării, precum și o serie de alte probleme specifice activității veterinare. 

La protestul anunțat pentru data de 26 martie vor participa medici din toate filialele din țară, de la Botoșani fiind pregătiți să plece în Capitală circa 40 de medici veterinari. 

 

 

 

 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
96

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
87

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
250

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...