Este vorba despre lipsei unui Computer Tomograf (CT) la Spitalul de Copii din municipiul Botoșani.
Medicul Kiss Petre Attila, venit la Botoșani în anul 2016, susține că a adus în discuție această problemă de mai mult timp, nu doar acum.
„La ora actuală în cadrul Botoșaniului avem o problemă la adresabilitatea imagisticii și am ridicat-o de multă vreme la Spitalul de Copii. Acolo nu există în momentul de față un Computer Tomograf, dar există la etajul 1 vizavi de Terapie Intensivă un spațiu dedicat pentru explorări imagistice radiologice, care se poate converti relativ ușor pentru instalarea unui CT din cele trei existente. Atunci ar fi un prim pas care nu s-a făcut de ani de zile”, a declarat dr. Kiss Petre Attila, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Cadrul medical adaugă faptul că din cauza acestui lucru se pierde timp important în vederea punerii unui diagnostic rapid, deoarece copilul care ajunge la UPU Pediatrie cu un traumatism pleacă la Spitalul Județean cu Ambulanța.
„Noi avem trei aparate, dar copilul care vine cu un traumatism și trebuie explorat de urgență este trimis de la UPU Pediatrie la noi în cadrul Spitalului cu o Ambulanță și se pierde timp. Este o problemă pe care sper că o vom rezolva curând, pentru că avem aceste aparate acum”, a adăugat dr. Kiss Petre Attila.
Medicul spune că este totuși o parte pozitivă
Doctorul Kiss Petre Attila spune că este totuși și un aspect pozitiv cu privire la problema medicilor radiologi discutată de luni bune. Cadrul medical a venit la Botoșani în 2016 și de atunci până acum numărul RMN-urilor s-a dublat, ceea ce este un lucru bun.
„Când am venit eu în Botoșani, în 2016, erau două RMN-uri. Unul era în curtea Spitalului într-o remorcă și altul la Sfântul Gheorghe, la Spitalul de Recuperări. Acum s-a dublat numărul lor, sunt patru. Se fac eforturi în sensul achiziționării aparatului”, a adăugat dr. Kiss Petre Attila.
De asemenea, medicul arată că problema imagiștilor a apărut în ultimii ani și nu este doar la Botoșani.
„Problema imagiștilor a apărut în ultimii doi ani. Am avut colegi care au plecat din spital ori în mediul privat, ori nu știu. Ideea este că au apărut aceste probleme. Ne afectează pentru că suntem limitați, mai exact prelungim punerea unui diagnostic final. RMN-ul în situații de urgență de puține ori este folosit ca investigație primară”, a conchis cadrul medical.